Toiduvalmistamine on tervisliku toitumise peamine alustala. Inimesed, kes valmistavad toidu ise, tarbivad vähem kaloreid ja söövad toitainerikkamat toitu. Umbes nii võeti kokku üks hiljutine teadustöö Johns Hopkinsi Ülikooli teadlaste poolt. Siinkohal on oluline mainida, et külmutatud toidu üles soojendamist kokkamise alla ei loetud.

Selle aasta alguses avalikustati Illinoisi Ülikoolis läbi viidud teadustöö, mille kohaselt võib sagedane väljas söömine aastas mitu lisakilo juurde tuua. Arvestades, et paljudel juhtudel tähendas see kiirtoidurestorani külastamist ja rämpstoitu, ei ole selline tulemus sugugi üllatav, vahendab Linnuliha.ee.

Kuid nagu selgub eelmainitud teadustööst, ei ole kodus kokkamine seotud ainult paremate toitumisalaste teadmiste ja toitainerikkama toidusedeliga. Nimelt need, kes eelistasid valmistoidule või väljas söömisele valmistada suurem osa toidukordadest ise (vähemalt kuus õhtusööki nädalas), tegid tervislikemaid valikuid ka siis, kui nad aeg-ajalt väljas söömas käisid (toitainerikkam eine, mõõdukama kaloraažiga valik menüüst, tervislikemate toidukohtade eelistamine jne.). Seega on kodune kokkamine seotud tervislikuma toidulauaga nii kodus kui ka kodust väljas. Win-win!

Viited:

Wolfson J.A. & Bleich S.N. Is cooking at home associated with better diet quality or weight-loss intention? Public Health Nutrition; 2015, 18(8):1397-406.

An R. Fast-Food and full-service restaurant consumption and daily energy and nutrient intakes in U.S. adults. European Journal of Clinical Nutrition; 2016, 70(1):97-103.

Maitsed.ee