Restoraniomanikel USAs tekib varsti võimalus jagada oma söögikohtades - restoranides, baarides, kohvikutes - ettekandjatele jäetud jootraha ehk tippi võrdsemalt kogu restorani töötajaskonna vahel. See tähendab, et ettekandjad jäävad osast jotsist ilma, samas kui kokkadel, nõudepesijatel, koristajatel tekib võimalus saada palgalisa.

USA Tööinspektsioon üritab muuta 2011. aastal Obama administratsiooni poolt paika säetud määrust, millega ei olnud tavapäraselt tippi saavatel töötajatel kohustust ega ka võimalust oma saadud jootraha kokku panna ja jagada seda jootraha võrdselt mittesaavate restoranitöötajatega, vahendab Eater.com.

2011. aastal kehtima hakanud määruse järgi kuulus jootraha ainult selle saajale. Määrus aga lubas osa jootrahast jagada ka teiste töötajatega, kui jootraha saanud ettekandja teenis kohvikus või restoranis terve USA seadustega lubatud tunnitasu ehk 7,25 dollarit, mitte aga juhul, kui töötajale maksti miinimum ehk 2,13 dollarit tunnis.

Alates määruse kehtima hakkamise ajast on paljud restoranid pöördunud kohtusse, et saada vastus jootraha kogumise ja ühtlasema jaotamise teemal. Riiklik Restoranide Assotsiatsioon palus viimati selle aasta alguses USA ülemkohtul seda teemat vaagida. 20. juulil töösse läinud määruse muutus võib aga anda kiirema vastuse kui kohtud. Samas ei muutu see, et paljud osariigid saavad ikkagi ise oma reeglid määrata.

LOE LISAKS:

Maitsed.ee