Nõgest võib pidada kohalikuks supertoiduks: ta sisaldab viis korda rohkem C-vitamiini kui sama kogus apelsini. Nõges sisaldab veel suurtes kogustes A- ja E-vitamiine, B-grupi vitamiine, biotiini, foolhapet, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, rauda, räni, mangaani, tsinki, vaske, koobaltit, niklit, kroomi, flouri, boori ja broomi. Nõges on kehas aluselist reaktsiooni soodustav toiduaine.

Nõges annab jõudu ja puhastab verd, tugevdab vereloomet ja parandab vere hüübimist – seda kasutatakse siis, kui verenäitajad on halvad ja väsimus kimbutab. Nõges soodustab seedimist, normaliseerib ainevahetust, langetab veresuhkrut, vähendab turseid ja aitab kaasa kaalust allavõtmisele. Nõges toimib põletikuvastaselt seede- ja hingamiselundite häirete puhul – viies organismist välja kusihapet, leevendab ta reumat, fibromüalgiat ja podagrat.

Nõges sisaldab rikkalikult räni ja atsetüülkoliini, mistõttu teda kasutatakse allergiate puhul nii profülaktikaks kui ka raviks. Nõges sisaldab ka palju kaltsiumi, sobides hästi piima mitte tarbivatele ja osteoporoosi põdevatele inimestele ja lastele luuvalu puhul. Nõgeses sisalduv atsetüülkoliin ergastab ajutegevust ja parandab mälu. Nõges tugevdab ja toetab neere ning leevendab hemorroide; välispidiselt parandab naha epiteelkudesid, elavdab ainevahetust ja vereringet ning aitab leevendada psoriaasi. Lisaks tugevdab nõges juukseid ja küüsi ning elustab neid, stimuleerides ühtlasi juuste kasvu. Kõige krooniks lisab nõges energiat ning suurendab seksuaalset aktiivsust (potentsi) ja elujõudu.

Maitsed.ee