Toitudesse lisatakse mitmeid lisaaineid eesmärgiga parandada toidu maitset, lõhna, värvust, struktuuri ja muid omadusi ning pidurdada riknemist. Põhilised lisaained on säilitusained, toiduvärvid, vajaliku konsistentsi saavutamiseks emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad, lõhna- ja maitsetugevdajad, magusained, antioksüdandid, happesuse regulaatorid jne.

Lisaainetest rääkides on oluline eristada looduslikke ja sünteetilisi lisaaineid. Tavatööstuses on toiduainetes lubatud kasutada paljusid sünteetilisi lisaaineid, näiteks säilitusaineid, magusaineid ja suhkruasendajaid, toiduvärve ning maitse- ja lõhnatugevdajaid. Igal lisaainel on numbriline kood, mille järgi süstematiseeritakse lisaained kasutusklassidesse.

Eriti tundlikud on lisaainetele lapsed, kelle keha on väiksem ja organism alles kasvamas. Laste täheldatakse lisaainete toimel hüperaktiivsuse tõusu – energilisust, rahutust, tähelepanu- ja keskendumisvõime puudust, vahendab Loodusvägi.ee.

Viimaste aastakümnete jooksul on märgata olulist krooniliste haiguste, allergiate ja toidutalumatuste kasvu nii täiskasvanutel kui eriti lastel ning pidev kokkupuude paljude kehale võõraste sünteetiliste ainetega mängib selles väga suurt rolli. Kui organismil ei ole vaja tegeleda nii paljude kehale mitteomaste ainete sünteesimisega, siis oleme palju tervemad ning tunneme ennast paremini.

Maitsed.ee