Koostisained

  • 30 min
  • 4 portsjonit
  • Pastatoidud
  • Hautatud/Aurutatud, Praetud
  • Lõuna, Õhtusöök
 Spaghetti al pomodoro
750 gVärsked küpsed tomatid
 Neitsioliiviõli
 Küüslauk (üks küüs)
 Värske basiilik (4 lehte)
 Peensool (kastme maitsestamiseks)
 Tomatikonsentraat
320 gSpagettid
See lihtne retsept on suurepärane meistriproov igale Itaalia köögi austajale. Kui jahedama kliimaga Põhja-Itaalias oli hinnas eelkõige värske munapasta ja täidetud pasta (tortellini, tortelloni, cannelloni, ravioli), siis pärast Itaalia ühendamist 1861. aastal sai tomatikastmes pasta al pomodoro kuulsaks igal pool Itaalias.

Esimesed hüdraulilised pressid ehitati Napolis 1870. aasta kandis ja pastatööstus levis üle kogu riigi. Retsept on mõeldud neljale inimesele.

LOE VEEL:

Valmistamine

  • Kõigepealt tuleks valmistada kaste.
  • Poolitage tomatid pikuti ja pigistage neist välja üleliigsed seemned ja vedelik. Selliselt toimides tuleb kaste magusam ja õhulisem. 
  • Valage potti neitsioliiviõli ja lisage küüslauguküüs. Kuumutage, kuni õli mõnusalt särisema hakkab ja lisage tomatid. Piccadilly või San Marzano sort annab kastmele tüüpilise magusapoolse maitse. 
  • Intensiivsema värvi saamiseks võite lisada pisut tomatikontsentraati. Maitsestage kaste soolaga.
  • Lisage kastmele basiilik ja küpsetage 10 minutit ilma kaaneta, segage. Seejärel katke pott kaanega ja küpsetage madalal tulel 15 minutit, aeg-ajalt segades. Laske jahtuda. 
  • Eemaldage küüslauk ja püreestage kaste juurviljaveskiga. Selliselt eemaldate kastmest tomatikoored.
  • Keetke spagetid soolaga maitsestatud vees.
  • Laske püreestatud kastmel uuesti keema tõusta, lisage pisut (un filo di olio) neitsioliiviõli. Valage äsja kurnatud ja al dente spagetid kastmepotti ja segage läbi.
  • Soovi korral kaunistage taldrikul mõne basiilikulehega.
  • Buon appetito!

Maitsed.ee