• 45 min
  • 1 portsjon
  • Kala- ja mereannitoidud, Soolane
  • Ahjus, Praetud
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Küpsetatud klaarsäga filee(nahaga)
200 gKlaarsäga fileed (nahaga)
10 gRiivsaia
10 gVõid
5 gMaitserohelist (tilli)
 Oliiviõli
 Küüslauguküün
 Kartul
 Porgand
 Apteegitill
 Kale kapsas
 Meresoola
 Musta pipart
Maitsed.ee toimetusel on äärmiselt hea meel tutvustada eestlastele uut kala, mis jõudnud meie maale kohalikku toiduvalikut täiendama alles viimastel kuudel. Tegemist on Hollandist pärist klaarsäga nimelise valgelihalise kalaga.

Tabasalus asuva kalakohviku FAO27 peakokk Jaanus Krass võttis klaarsäga lahkesti vastu ning valmistas sellest praktiliselt luudeta, aga tummise valge lihaga kalast kolm imelist retsepti.

Esmakordselt 2016 aasta suvel Eestisse jõudnud kala. Klaarsäga on kasvatatakse väga väikese ökoloogilise jalajäljega Hollandi farmis, kus tootmisprotsessides ja tehnoloogiate valikul pööratakse suurt tähelepanu nii kalade heaolule, kvaliteedile kui looduse säästmisele.

Kalad kasvavad stressivabalt kvaliteetses vees, ilma ravimiteta, GMO-vabade söötadega, millest 70% on taimset päritolu. Filee toodetakse farmis koha peal paari tunni jooksul ning jõuab Eestisse jahutatuna.

Klaarsäga filee on valge lihaga, värske ja maheda maitsega. Filee on ilma luudeta, nahaga või nahata ja tugeva koestruktuuriga. Klaarsäga sisaldab 750 mg omega-3 rasvhappeid 100 grammi kohta. Klaarsäga meeldib lastele, on kerge ja tervislik vanematele ja kiire ning lihtne valmistada mitmel moel - praadida, grillida, küpsetada.

Valmistamine
  • Lõika säga fileest ligi 200 grammised jupid. 
  • Paneeri nahapool riivsaia, hakitud maitserohelised ja hakitud küüslaugu seguga - lisa segusse soola pipart ja sörts sulavõid/õli. 
  • Küpseta kala ahjus 180 kraadi juures umbes 15 minutit.
  • Haki/tükelda kõik aedviljad/juurikad meelepärase suurusteks tükkideks.
  • Juurikate wokkimisel on hea kasutada nõgusat nn wok-panni.
  • Kasuta juurikate wokimisel õli ja lõpus lisa paar kuubikut võid-maitse tuleb parem.
  • Kui soovi võib kasutada ka maitsestamisel sojat, äädikaid või maitseaineid mis endale meeldivad.
  • Juurikaid hakka wokkima sellises järjekorras milline on küpsemiseks kuluv aeg.
  • Kõvemad juurikad on soovituslik küpsema panna esimesena ja seejärel lisada järjest teisi.
  • Maitsesta lõpus.
Maitsed.ee