Parima tulemuse saame grillides suletud kaanega puusöegrillil hõõguvate süte kohal (nt klassikaline nn ufo grill või maailma parimad keraamilised Kamado Joe grillahjud). Gaasigrillide puhul on miinuseks puusuitsu lõhna puudumine. Plussiks aga mugavus, kiirus ja puhtus! Gaasigrilliga on eriti lihtne kuumust reguleerida. Hea gaasigrill on malmist või roostevaba terasest grillrestiga. Tähtis on põletite arvu ja grillipinna suhe, st et grill suudaks piisavalt kuumust toota. Eriti hea on kui grillil on olemas kõrgemal asuv nn soojendusrest.

Keraamiliste Kamado Joe tüüpi grillahjudega on toidu küpsetamine veelgi lihtsam! Ahjud on hermeetilisemad ja hoiavad paremini kuumust & suitsu kui kahe koldega korstendega BBQ ahjud või muud grillahjud. Tegu on söegrilliga ja BBQ ahjuga kaks ühes – vaieldamatult parim maailmas!

Grillivarustust ei tasu poest lademetes kokku osta – milleks kulutada niisama raha tühja-tähja peale? Kuid vaja läheb kindlasti korralikku kvaliteetset suuretükilist grillsütt, süütematerjali (puupilpad, toiduõli, paber ja/või ökoloogilised süütekuubikud), grilltange, grilliga sobivat terasharja grillresti puhastamiseks, rätikut või majapidamispaberit ja kuumuskindlaid grillikindaid. Soovi korral võib hankida endale ka suuremate lihatükkide jaoks ka liha sisetermomeetri, paksu fooliumpaberit, lisasuitsu tekitamiseks puidulaastu ja vardaid šašlõki või lisandite jaoks.

Poodides on saadaval nii tavalist grillsütt kui ka grillbrigette. Eestis müüakse enamuses kergpuidust valmistatud sütt (nt lepp), mis hõõgub küll vähem aega kui tugevamast puidust valmistatud süsi (nt tamm, pöök jne). Samas kergpuidust süsi süttib kergemini ja kiiremini ning annab parema söearoomi. Hea süsi on see, mille kotis on suuremad ühtlase suurusega tükid ja vähem peenet puru. Kvaliteetse söe tootjatena tahaks esile tõsta “Premium Baltic Charcoal” grillsütt – maailma parim kvaliteet!
Grillbrigett on söetootmise jääkidest kokku pressitud brigett. Seega sisuliselt kokkupressitud tolm (tuulise ilmaga grillikaant avades võib söe pinnale tekkinud tolm meil liha ära määrida). Brigeti hea omadus on, et see hõõgub kauem, kuid jällegi brigett sisaldab vähem head söearoomi.

Maitsed.ee