Tekkinud on isegi küsimus, kas prantslased hakkavad suures puuduses oma kalleid "võisaiu" margariniga küpsetama. Põhjuse paanikaks ja küsimuseks on andnud aastaga ligi kahekordseks tõusnud võihind - kui 2016. aasta maikuus maksis tonn võid Prantsusmaal 2500 eurot, siis täna peab sama koguse kreemise rasvaine eest käima välja juba 5300 eurot.

Prantsuse kondiitreid ja pagareid ühendav Federation des Entrepreneurs de la Boulangerie on kõige rohkem häält teinud ning muret võihinna pärast tugevalt päevakorras hoidnud. Prantslased on võist sõltuvuses ning pole toitu, mis seda piimarasva ei sisaldaks. Hirm on seda suurem, et ei teata, kuidas võidefitsiit ja kõrge hind võiksid mõjutada kõigi lemmikute croissant'ide hinda - moodustab ju või tervelt veerandiku selle saiatoote mahust, selgitab Eater.com.

Paanika võidefitsiidi teemal algas mõni kuu tagasi, kui üks ajaleht kirjutas olukorrast, kus Britannia regioon on peaaegu "võist tühi". Federation des Entrepreneurs de la Boulangerie tõstis ka häält ja süüdistas valitsust ükskõiksuses 38 000 pagari ning kondiitri vastu. Tunduda võib, et tegemist on äärmiselt "prantslasliku" probleemiga, kuid saiatooted on Prantsusmaal megaäri, mille igaaastane käive ulatub 8,5 miljardi euroni.

Piimatootjad annavad aga võipuudusele kaks seletust: esiteks mainitakse maailmaturul langenud nõudlust piimapulbri järele, mille tagajärjel on vähenenud ka selle kõrvalprodukti ehk piimarasvade tootmine. Just neid piimast välja filtreeritud rasvu kasutab võitööstus oma toodangus. Teise põhjusena toovad piimatootjad välja kliimamuutustest tulevad mõjud, mille tagajärjel ei anna lehmad enam nii rasvast piima kui varem.

Croissant
Hirm on seda suurem, et ei teata, kuidas võidefitsiit ja kõrge hind võiksid mõjutada kõigi lemmikute croissant'ide hinda - moodustab ju või tervelt veerandiku selle saiatoote mahust.Foto: Wikipedia
Maitsed.ee