Paljud välismaale õppima suunduvad hiinlased leiavad end ka kulinaarses mõttes täiesti uuest maailmast.

Uurisime Londoni ülikoolides käivatelt Hiina tudengitelt, kuidas nad on „kala ja friikartulite“ kuningriigi hõrgutistega harjunud ja kas kogemus on nende toitumist kuidagi muutnud, vahendab GBTimes.com.

(photo copyright: Qiwei Wang)

30aastane Haohan Yang Guangdongist

Kuidas sa süüa tegema õppisid?

Ma arvan, et enamik hiinlasi on juba sünnist saadik kokad ... Nali. Mäletan, et lapsena vaatasin ja matkisin alati seda, mida mu ema köögis tegi. Ma arvan, et küllap see oligi esimene koht, kus ma süüa valmistama õppisin.

Kui sa erinevate rahvusköökide retsepte kokku sobitad, siis mis sulle selle juures huvi pakub?

Kui ma tahan midagi Hiina stiilis valmistada ja supermarketisse lähen, siis mõnikord inspireerivad Briti toidud mind midagi uut tegema. Briti toidu valmistamine Hiina stiilis loob maitsetes uudset keemiat, mis on fantastiline.

Kas on selliseid Hiina sööke, mida on Suurbritannias raske valmistada?

Ma ei arva nii. Suurbritannias on Hiina sööki isegi veelgi käepärasem ja mugavam valmistada kui Hiinas. Minu arvates on siinsed köögid praktilisemad ja kõiksugu toiduvalmistamise meetodite jaoks paremini välja arendatud.

Mida tähendab Hiina toit sinu kui Inglismaal elava välismaalase jaoks?

Minu jaoks võib Hiina toit turvatunnet tekitada. Minusuguse uustulnuka jaoks võivad võõrad Briti toidud osutuda milleski selliseks, mis mulle ei meeldi. Samas Hiina söök tekitab minus alati mugavat ja turvalist tunnet, sest ma tean, kuidas see maitseb.

Kuidas on Suurbritannia laiemas laastus Hiina köögiga kohanenud?

Kuigi Hiina toit kogub Inglismaal populaarsust, arvan ma, et brittide jaoks on tegu järjekordse alternatiiviga, mida aeg-ajalt proovida. Näiteks restoranieinena pärast väsitavat päeva.

Kuidas on Briti toidukultuur mõjutanud sinu toitumist?

Briti toit tundub olevat tervislikum kui Hiina söök. Hiinlased armastavad toitu väga palju õli lisada. Siin on toit kergem ja tervislikum. Esimestel Londonis veedetud kuudel võtsin isegi natuke kaalust alla.

Mis on su lemmikud koostisained ehtsa Hiina söögi valmistamiseks?

Sojakaste. See on Hiinast pärit, kuid on mõjutanud kultuure ja sööke kogu Aasias.

(photo copyright: Qiwei Wang)

24aastane Di Bai Jilinist

Kuidas sa süüa tegema õppisid?

Õpetasin end ise süüa tegema. Kasutasin internetist leitud retsepte. Hiinas elades ei osanud ma ühtegi rooga valmistada, kuid Londonisse kolides oli kõik nii kallis, et otsustasin ise kokkama hakata.

Milline roog kirjeldab hästi Hiina ja Briti köögi vahelisi erinevusi?

Praetud nuudlid. Hiinas on see enamasti soolane roog, mida serveeritakse koos köögiviljadega, kuid Suurbritannias on praetud nuudlid magusad ja neile lisatakse alati kanatükke.

Mida tähendab Hiina toit sinu kui Inglismaal elava välismaalase jaoks?

See tähendab mulle kõike. Ma ei suudaks Hiina toiduta elada. See on mu veres.

Mille poolest Suurbritannia Hiina söögi restoranid kodumaistest erinevad?

Lisaks sellele, et Hiina restoranid on Inglismaal kallimad, pakuvad need klientidele ka vähem valikuvõimalusi. Hiinas on erinevates piirkondades erinev toidukultuur, kuid siin on enamik Hiina restorane kantoni stiilis.

Kuidas on Suurbritannia laiemas laastus Hiina köögiga kohanenud?

Suurbritannia on Hiina toidukultuuriga üpris hästi kohanenud. Näiteks käisin kokteilibaaris ja avastasin, et nad serveerisid ka pelmeene. Ja ma näen Hiina sööki serveerivate restoranide järjekorras alati palju kliente, kes ei ole hiinlased.

Kas toit mängib sinu kultuurilises identiteedis olulist rolli?

Jah, muidugi. Olen enda üle alati väga uhke, kui ma Hiina sööki valmistan, sest kõigile mu tuttavatele meeldib see.

Mis on su lemmikud koostisained ehtsa Hiina söögi valmistamiseks?

Laoganma tšillikaste. Mulle kohutavalt meeldib vürtsikas toit. Nii et seda kastet leidub igas eines, mida ma valmistan!

(photo copyright: Qiwei Wang)

23aastane Youyi Cao Sichuanist

Kuidas sa süüa tegema õppisid?

Enne kui ma siia tulin, ei teadnud ma toiduvalmistamisest mitte kui midagi. Aga loomulikult oli mul vaja midagi süüa ja nii ma otsisin internetist mõned retseptid ning üritasin ennast õpetada. Alguses oli see väga raske. Valmistasin mõned road, mis maitsesid täiesti jubedalt, kuid nüüd on mu toiduvalmistamisoskus täitsa okei.

Kui sa erinevate rahvusköökide retsepte kokku sobitad, siis mis sulle selle juures huvi pakub?

See on huvitav ja sageli ka nagu seiklus. Suurbritannias on palju selliseid koostisaineid, mida meil Hiinas ei ole. Need toorained võivad söögivalmistamise tõesti väga lõbusaks teha.

Kas on selliseid Hiina sööke, mida on Suurbritannias raske valmistada?

Dim sum. Sellist dim sumi nagu krevetipelmeenid on väga raske valmistada, kuna protsess on keeruline.

Mis on Hiina köögis oluline?

Söögipulgad on väga olulised. Sööme pulkadega ja valmistame nende abil ka süüa. Osasid toite on söögipulkadega väga lihtne valmistada.

Mis on su lemmikud koostisained ehtsa Hiina söögi valmistamiseks?

Sojakaste. Pole tähtis, mis toitu sa valmistamas oled, lihtsalt lisa natuke sojakastet ja sellest tuleb midagi väga maitsvat.

Maitsed.ee