Kookide ja tortide valmistamisel ei ole vaja enam sageli kasutada sõna küpsetamine, sest koogid tehakse valmis kuumust kasutamata. Peamised toorainete kokkupanemise meetodid on köögikombainis segamine, kihiti ladumine ja vahel ka külmutamine. Oluline on kasutada vahendeid, mis tagavad tulemuse ka kuumutusprotsessi läbimata. Tõeline uus tase koogi „küpsetamises”.

Toormaiustused – siia hulka kuuluvad ka koogid-tordid – on ühtlasi tervislikumad, sest suhkru ja nisujahu asemel on nende põhikoostisained pähklid, mandlid, puuviljad, mesi jms. Eksootilisi maitseaineid ning lisandeid saab ökopoodidest. Koogimeistril on vaja pähklite jm purustamiseks köögikombaini või võimsat mikserit, osa kooke peab natuke aega ka sügavkülmas tahenema.

Küpsetamine 2.0: Mis asjad on toorkoogid, miks need meile head on?
Foto: SXC.HU

Alustame aga baasteadmistest: mis on toortoit?

Toortoitlus on toitumisviis, milles on ülekaalus kuumtöötlemata toiduained. Toortoiduks loetakse toiduaineid, mida pole kuumutatud üle 40–48 ˚C. See toitumissuund sai alguse juba eelmise sajandi alguses, kui Šveitsis kasvanud Maximilian Bircher-Benner jõudis Charles Darwini loomariigi õpetusi aluseks võttes selleni, et ka inimene on ainult loom ja vajab üksnes toorest, taimset toitu. Oma ideid levitas ta kõige tugevamalt enda 1904. aastal Zürichi lähedal mägedes avatud sanatooriumis nimega Lebendinge Kraft.

Rahvusvaheliselt tuntud toitumisteadlased Joel Fuhrman, Gillian McKeith ja Colin Campbell soovitavad tarbida suurema osa toidust toortoiduna. Nad näevad selles võimalust ennetada tänapäeval laialt levinud heaoluühiskonna haigusi, nagu diabeet, kõrge vererõhk ja kolesteroolitase, ülekaalulisus, südame- ja veresoonkonnahaigused jt.

Kohvik Cafe Creperie avamine
Foto: Martin Dremljuga

Koogi küpsetamine 2.0

Enamasti on toortoidud taimetoidud või isegi veganitoidud. See aga ei tähenda, et neil puuduks maitse või need oleksid mõeldud inimestele, kes oma toitumist piiravad. Eriti täpne on see toorkookide ja -magustoitude osas, sest nende valmistamine on lihtne ning maitsed uudsed. Tavalisel küpsetamisel on idee luua kõikide osiste koosmõjul üks imeline maitse, kook, mida annab siis lisanditega ehtida. Toorkookide idee on aga selles, et igast ampsust peaks olema tunda ühekorraga nii tordi/koogi valmistamiseks kulunud toorainete maitseid eraldi kui ka nende koosmõju. Näiteks kui kasutada koogis apelsinikoort ja toorkakaod, peab mõlema nende maitse olema dominantne. Sama kehtib valge šokolaadi ja vaarikate või matcha-tee ja kookospiima kokkupanemisel.

Teine oluline nüanss toortoitude puhul on see, et need koogid, suupisted, maiustused on alati külmad. Tihti isegi külmutatud. Eriti populaarne on praegu maailma kondiitrite hulgas kreemise jogurtikattega toortoitude külmutamine, muutes need jäätisesarnaseks maiustuseks.

Oluline on aga leida kokkusobivad maitsed, sest kuumtöötlemisel tekkivast sünergiast siinkohal rääkida ei saa.

Maitsed.ee