• 1t 0min
  • 6 portsjonit
  • Soolane, Vormiroad
  • Ahjus, Hautatud/Aurutatud, Praetud
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Kreemine ja krõbe "uut moodi" Karjuse Pirukas
300 gLoomahakkliha
300 gSeahakkliha
 Küüslauku
 Sibulat
 Porgandit
 Šampinjone
 Sriracha kastet
 Oliiviõli
 Meresoola
 Musta pipart
 Punase veini äädikat
 Kartulit
 Võid (82%)
 Vahukoort
 Munakollane
 Kartuli keeduvett
 Riivjuustu
 Hakitud tilli
 Hakitud rohelist sibulat
 Hakitud peterselli
Läheme uuele ringile ühe maailma kuulsaima toiduga, milleks on Karjuse Pirukas ehk inglisekeeles Shepard's Pie. Seekord teeme asjad õigesti, rammusalt ja maitsvalt. Võtame aega ja timmime kõik paika. Lisame ka paar uut komponenti, mis toovad piruka maitsele suure muutuse.

Iseenesest pole Karjuse Pirukas midagi keerulist ei valmistada ega süüa. Hea ja lihtne külma aja roog, mis saanud alguse talupoegade soovist end odavalt, rammusalt ja kiirelt hästi ära toita. Äärmiselt suur austus selle roa vastu aga ei tähenda, et tänaste vahenditega seda veelgi paremaks ei saaks timmida.

Kui vaadata otsa retseptile siis oleme lisanud lihale erinevaid maitseaineid. Oluline ongi, et liha valmistamisel tuleks võtta aega, et maitseid pidevalt timmida - suus hautist liigutades peaks tunda olema nii haput, magusat, teravat kui soolast. Ärge kiirustage: maitske ja maitsestage, maitske ja maitsestage.

Suurim lisand on aga kartulipudrule lisatud munakollane, mis muudab püree veelgi kreemiseks, kohevaks ja nauditavaks. Ideaalis võiks kartulipüree valmistada Kitchen Aid'iga, nii saab kontsistents ühtlane ja väga siidjas.

Peedisalatit võite timmida Balsamicoga ja tzatziki kaste olgu hapu ning värske.

Valmistamine
  • Alustame kartulitest: koori kartulid, lõika väikesteks tükkideks ja keeda rohke soolaga vees pehmeks. Kurna ja tõsta kartulid suurde kaussi: lisa kuum vahukoor, sulavõi, soola ja pipart. 
  • Pressi ja vispelda puder kreemiseks. Lisa hakitud till ja munakollane. Sega kartulipüree ühtlaseks. Kui püree on liiga paks, lisa kartulite keeduvett. Vispelda ühtlaseks. 
  • Nüüd liha: Haki küüslak ja sibul peeneks, riivi kooritud porgand, viiluta seened. 
  • Prae pannil oliiviõlis järjest kõik pehmeks ja läbi. Maitsesta lihasegu soola ja pipraga, lisa ka tšillikastet ehk Srirachat. Haki liha hulka ka till, petersell ja roheline sibul.
  • Prae kuni lihasegu on ühtlane ja valmis. Maitsesta veel: lisa ka veiniäädikat. 
  • Nüüd võta ahjuvorm ja pane liha ühtlase kihina põhja, kata liha kartulipüreega ja raputa kõige otsa riivjuustu.
  • Hauta 200 kraadises ahjus karjasepirukas läbi, grilli juust pealt krõbedaks.
  • Võta vorm ahjust, lase 10 minutit jahtuda, lõika lahti ja serveeri koos riivitud keedupeedi ning tzitziki kastmega. 
  • Head isu!
Maitsed.ee
Kreemine ja krõbe "uut moodi" Karjase PirukasFoto: Shutterstock
Maitsed.ee