Turule jõudis uudne, Eestis väljatöötatud toitaineterikas ja kasutusvalmis jook Your PopUp Meal, mida saab kasutada täisväärtusliku toidukorrana nii hommikusöögiks kui ka lõunaks.

“Teaduslikult väljatöötatud jook on mugav ja tervislik jook, mis on kõrge toiteväärtusega ning valmistatud looduslikku päritolu koostisainetest. See sobib ideaalselt hõivatud inimestele ning on suurepärane valik snäkkide ja võileibade asemel, millega kiiretel aegadel kiputakse asendama täisväärtuslikke toidukordi. Rikastatud piimapõhise joogi toiteväärtus on piisav nii kontoris kui ka mujal töötavate inimeste põhitoidukorra toitaineliste vajaduste katmiseks,” ütles joogi loonud Nutriful Estonia asutaja ja tegevjuht Kaur Elviste.

Your PopUp Meal’i koostise ja tootmistehnoloogia väljaarendamisel on kasutatud 120 teadusartiklit, mida on avaldanud juhtivad teadlased üle maailma. Teadusartiklite läbitöötamisel ning rakendamisel tehti koostööd Tartus asuva Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse toitumisteadlastega.

Piimal põhineva kreemja ja kergelt magusa "vedela toidu" üks portsjon katab toitainete päevasest vajadusest keskmiselt 20-40 protsenti, olles suurepärane valkude, kiudainete, vitamiinide, mineraalide jm allikas. Jook sisaldab tuntud ja laialt levinud koostisaineid, nagu piim, maltodekstriin, koor, piimavalk, rapsiõli jne. Kunstlikke säilitus-, magus-, värv-, lõhna- ja maitseaineid tootes ei ole.

Tervislik toitumine hõivatud inimestele

Toitaineliselt terviklik jook on spetsiaalselt välja töötatud hommikusöögiks, kuid sobib väga hästi ka lõunasöögiks või trennijärgseks põhitoidukorraks. „Hommikusöögi vahelejätmine on kehale ja vaimule äärmiselt vaenulik – meie joogi eesmärgiks on pakkuda toitaineterikast hommikusööki kohe peale ärkamist või kiiret, kuid täisväärtuslikku põhitoidukorda päeva jooksul. On teada, et inimesed kipuvad päeval söögikordi vahele jättes õhtul üle sööma ja seda ei saa kindlasti pidada tervislikuks toitumiseks,“ sõnas Elviste.

Toidukordade vahelejätmine toob endaga kaasa vähenenud füüsilise ja vaimse võimekuse ning kokkuvõttes viib terviseprobleemideni, mis juba praegu mõjutavad suurt osa elanikkonnast. „Seega oleme, naljaga poolek loonud uue toidukategooria – vahelejäänud söögikorra asendaja,“ lisas Elviste.

Tema sõnul ei pea toitev ja tervislik söök põhinema supertoitudel või olema „öko“. Optimaalse koguse toitainete kättesaamiseks piisab ka igapäevastest, sajandeid teada olnud põhitoiduainetest ja oskuslikult ning eesmärgistatult teostatud rikastamisest.

„Tänapäeval ei tea kunagi, kas toit näeb tervislik välja või on ta seda ka päriselt. Tahtsime olla kindlad, et meie tooted on tervislikud ja iga kasutatud koostisosa tervisele ohutu ning seetõttu kaasasime väljatöötamisse ka teadlased.“

Maitsed.ee