Küpsiste või värskelt küpsetatud saia pildi vaatamine võib panna suu vett jooksma. Ka teadusuuringud on kinnitanud, et ainuüksi ahvatlevate toitude pildi vaatamisel vabaneb ajus virgatsaine dopamiin, mis kontrollib ajus mõnutunde ja premeerimisega seotud keskusi.

Kui annad kiusatusele järele, siis dopamiini tase ajus tõuseb järsult, mille tagajärjel su isu suureneb ning enne kui sa arugi saad, on küpsisepakk tühjaks söödud, vahendab Telegram.

Halb on siinjuures see, et pidev rasvaste ning suhkru- ja soolarohkete toitudega ülepingutamine muudab sinu ajus hedonistliku käitumise seoseid. Meie esivanemate toitumisharjumused erinesid oluliselt praegustest: suhkrut leidus vaid puuviljades ja mees, soola toiduainetes, mis on looduslikult naatriumirohked, rasva saadi vaid lihast või pähklitest. Toit tuli välja teenida – see oli samaaegselt nii elujõu kui ka mõnutunde allikas.

Tänapäeval näivad lihtsad töötlemata toidud magustoitude ja snäkkidega võrreldes vähem ihaldusväärsed, kuna viimased põhjustavad sõltuvust, mida võib võrrelda morfiinist ja kokaiinist tekkiva sõltuvusega. Näiteks kui me sööme regulaarselt liiga palju jäätist, siis need toidud, mis varem aktiveerisid ajus premeerimise signaale, ei toimi enam. Eriti mõjutatavad on naised, kellel on suurem kalduvus mingitest toitudest pikka aega hoiduda ja siis üleliia süüa. Selline käitumine näib suurendavat tõenäosust, et ajus tekib sõltuvuslik seos ning psühholoogiliselt ebaterve suhe toiduga.

Kõige ohtlikumad on toidud, mis sisaldavad korraga rasva, suhkrut ja soola. Uuring on näidanud, et rotid, kellele anti piiramatu ligipääs kommidele ja kiirtoidule, hakkasid kompulsiivselt üle sööma ning jätkasid seda isegi siis, kui neile päevase toidulimiidi ületamisel anti elektrilöök.

Järgneb viis kõige enam sõltuvust tekitavat toitu (kasvavas järjekorras), mida tuleks tarbida piiratud kogses.

Maitsed.ee