Teadlased on tuvastanud võimaliku põhjuse, miks unetu öö järel näib toit vastupandamatult isuäratav. Chicago ülikooli teadlased leidsid, et kui terved ja normaalkaalus noored täiskasvanud magasid öö jooksul vaid 4,5 tundi, siis oli nende veres kõrgenenud kindla molekuli tase, mille ülesanne on reguleerida toidust tulenevat rahulolu.

“Eelmised eksperimentaalsed uuringud on näidanud, et unepuudus suurendab nälga ja isu“, ütles Erin Hanlon, üks uuringut läbi viinud teadlastest. Hanlon töötab Chicago ülikooli endokrinoloogia, diabeedi ja ainevahetuse osakonnas. Tema sõnul võib põhjustada puuduliku une tagajärjel tekkivat ülesöömist endokannabinoidse molekuli 2-arahhidonoüülglütserooli (2-AG) taseme tõus veres. Teadlaste sõnul võib see leid aidata paremini mõista, miks on ülekaalulisus tihti seotud unepuudusega, vahendab Telegram.

Uuringus osales üheksa inimest, kes veetsid kuus ööd unelaboratooriumis ning kuu aega hiljem tegid seda uuesti. Ühel korral magasid nad 8,5 tundi, mida peetakse normaalseks ööune pikkuseks, ning teisel korral kõigest 4,5 tundi. Päevasel ajal osalesid kõik katsealused enda igapäevastes tegevustes ning tarbisid toiduga kontrollitud hulga kaloreid.

Teadlased uurisid unelaboris viibimise ajal osalejate veres 2-arahhidonoüülglütserooli taset ning leidsid, et see on kõige madalam poole uneaja peal ning kõige kõrgem varajasel päraslõunal. Kuid lühikese une järel oli selle molekuli tase isegi kõrgem, kui varajase päraslõuna tase.

2-arahhidonoüülglütserool ei ole ainuke molekul, mille tase peale halvasti magatud ööd tõuseb. Ka näljahormoon greliini tase tõuseb unepuuduse puhul ning paljud uuringud on toetanud seda, et lühikeseks jäänud ööune järel tunnevad inimesed suuremat nälga ning soovivad suuremaid toiduportsjoneid.

Maitsed.ee