Esimese toidupüramiidi töötas 1974. aastal välja Rootsi tarbijate ühistu Kooperativa Förbundet (KF).

Rootsis oli tolleks hetkeks juba kaks aastat valitsenud majanduskriis, mis oli toidu­ainete hinnad kalliks ajanud. Valitsus andis KF-ile ülesande ­töötada välja praktiline ja ­tervislik toitumisplaan, mis pidi lähtuma odavatest põhitoiduainetest, mida igaüks osta jaksas, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Need olid näiteks piim, juust, leib, jahu ja kartul. Nende kõrval tuli välja tuua ka toitainerikkamad ja kallimad toiduained, nagu juur- ja puuviljad ning liha, kala ja munad. Ideest vaimustus mitu teistki ­riiki ning paljud neist töötasid välja ka oma toidu­püramiidi.

Eesti riiklikes toitumis­soovitustes koosneb püra­miidi ­esimene korrus kartulist ja teraviljast. Järgmised on ­puu- ja köögiviljad, edasi piima- ja lihatooted. Kõige tipus on mitmesugused maiustused ja näksid.

Maitsed.ee