Oleme palju kordi Maitsed.ee lehel väitnud, et enamuste inimeste kerge ülekaal tuleneb sellest, et me töötame kontorites ja istudes, toitume aga nagu peaksime kohe tormama toimetama põllule, tehasesse või kaevandusse. Annamegi siis õpetusi, kuidas tänapäevase elurütmi juures vähendada toidust saadavaid suurimaid pekikasvatajaid ehk süsivesikuid.

Süsivesikud on organismi põhiliseks energiaallikaks ning toiduga süsivesikutest saadav energia tuleb peamiselt tärklisest ja suhkrutest ning vähem kiudainetest ja suhkuralkoholidest.

Peamised süsivesikute allikad on teraviljad ja kartul. Puuviljad, puuviljamahl, marjad ja piim annavad samuti suhkruid (mono- ja disahhariide). Maiustused, magusad joogid, puuviljasiirupid, magustatud pagaritooted ja magustatud piimatooted on peamised lisatud suhkrute allikad. Lisatavateks suhkruteks nimetatakse suhkruid, mida lisatakse toidule töötlemise või valmistamise käigus.

Mõiste „süsivesikud” ei võrdu mõistega „suhkur”. Suhkur on kokkuleppeline käibemõiste, mida kasutatakse peamiselt sahharoosi (nn lauasuhkur), aga ka teiste magusamaitseliste vees lahustuvate lihtsüsivesikute (mono- ja disahhariidide nagu glükoos, fruktoos, laktoos, maltoos) kohta.

Kui me tarbime rohkem süsivesikuid kui kulutame, talletatakse need ülejäägid rasvana keha välispinna all. Selleks, et maitseelamused ei väheneks ning elumugavused ei saaks häiritud, pakume välja 7 imeliselt lihtsat viisi, kuidas nädala lõikes jõudsalt süsivesikute tarbimist vähendada.

TOIDUTARKUS: Kuidas süüa sellel nädalal vähem kaloreid ja hoida siledamat joont?

Maitsed.ee