Enamuste toitudega ja toiduainetega kehtib üsna selgelt üks reegel: sügavkülmutamine vähendab nende väärtust. Põhjus seisneb selles, et külm lõhub rakumembraane ja muudab toorainete tekstuure, teiseks vähendab külm nende viljade toiteväärtust. On aga mõned aeviljad, mida tasub aga vaid sügavkülmutatuna tarbida.

Kuidas on see võimalik, küsivad paljud? Tegelikult väga lihtne: sügavkülmutamiseks mõeldud aedviljad korjatakse ja kiirkülmutatakse nende valmimise tipus ehk ajal, kui need köögiviljad on saavutanud maksimaalse kvaliteedi, sisaldavad enim toitaineid, vitamiin, mineraale ja nii edasi. Kiirkülmutamine rikub ka viljade kvaliteeti vähem, vahendab Huffington Post.

Samas on selgelt mõned aedviljad, mis ei talu külmutamist: brokkoli ja lillkapsas näiteks - need viljad muudab külmutamine pehmeks ja nad kaotavad oma "krõmpsu" olemuse. Sama seis on ka näiteks porgandiga. Samas osadele viljadele mõjub külmutamine aga kui ajamasin:

Rohelised herned

Herned korjatakse oma kvaliteedi tipul, puhastatakse välja kaunast, pestakse ja kiirkülmutatakse. Võime garanteerida, et sügavkülma herned maitsevad peaaegu alati sama hästi kui just peenralt võetud. Lisaks sellele valmivad need herned kuumas vees konkreetselt 20 sekundiga. Imelised lisandid suppidele, pastadele, hautistele. Head kõhule ja kenad silmale.

Spinat

Kui on soov süüa spinatit toorelt, siis on mõistlik osta värsket toodet, kui aga mõte on kasutada seda rohelist supertoitu küpsetamisel - pirukas, supis, hautises - on alati kindel valik külmutatud spinat. Pole puhastamist, pesemist, sorteerimist ja muud jamamist, pannil või hautises muutub spinat niikuinii oma välimust täielikult. Ning siingi kehtib sama jutt, mis herneste puhul - spinatid korjatakse oma kvaliteedi tipul ja pannakse sügavkülma.

Artišoki südamed

Meie koduses gastronoomias ehk vähe kasutatav toode on aga imeline kõikjal, kus teda kasutatud on. Põhjus, miks ka seda aedvilja tasub vaid sügavkülmutatuna osta (imelised on nad ka marineerituna, kuid see piirab nende viljade kasutusareaali) peitud selles, et 90% viljast tuleb ära visata, kuna süüakse vaid artišoki pehmemat südant. Tugeva kesta lõikamine on ohtlik isegi parimate noaoskustega kokale. Artišokki kutsutakse oma tugevuse tõttu ka looduslikuks käsigranaadiks.



Maitsed.ee