Pune on kõrgelt hinnatud maitse- ja ravimtaim, mis kuulub mündi perekonda. Eesti keeles tuntakse pune ka selliste nimede all nagu vorstipune, vorstirohi ja mägimajoraan. On teada, et pune kasutasid nii vanad egiptlased kui kreeklased. Legendi kohaselt lõi selle taime Kreeka armastus- ja ilujumalanna Aphrodite, tähistamaks õnne ja rõõmu … ning arvatavasti ka pitsat.

Ka eestlaste uskumuste järgi on punel maagiline jõud. Oma kindla koha on see taim leidnud eestlaste rahvusköögis, kus seda kasutatakse värviandjana, vorsti maitsestamisel ning kalja ja taari valmistamisel. Rahvameditsiinis on pune tuntud kui immuunsüsteemi tugevdaja, ainevahetuse ergutaja, põletiku ja krampide leevendaja, unerohi ning valuvaigisti.

  • Pune lehed sobivad väga hästi oma maitseomadustelt järgmiste köögiviljadega: brokoli, suvikõrvits, paprika, kartul, tšilli, kaunviljad, artišokk, tomat, baklažaan, lillkapsas.
  • Kui kasutad värskeid pune lehti köögiviljadega, siis pea meeles, et neid tuleb lisada alles toidu valmistamise lõpus.
  • Pune lehed sobivad ideaalselt kala- ja lihatoitude maitsestamiseks ja marineerimiseks.

Pune sisaldab erinevaid väärtuslike toitaineid

Punes on park- ja mõruaineid, orgaanilisi happeid, karotenoide, bioflavonoide ja mineraalaineid nagu raud, kaltsium, mangaan. Vähemal hulgal ka fosforit, magneesiumi ja kaaliumi. Värske pune sisaldab C-vitamiini, näiteks on 100 grammis looduslikus punes kuni 565 milligrammi C-vitamiini.

Harilikul punel on põletikuvastane toime

Pune sisaldab aktiivset koostisainet β-karüofülliini (E-BCP), mis pärsib põletikku ja võib abiks olla selliste haiguste ravil nagu osteoporoos ja arterioskleroos. Samamoodi on punest kasu metaboolse sündroomi puhul, mis on tänapäeva maailmas laialt levinud haigus. Metaboolse sündroomi ehk ainevahetussündroomi korral esinevad inimesel teatud haigused ja häired korraga: näiteks ülekaalulisus, kõrgvererõhutõbi ehk hüpertoonia, vererasvade ainevahetuse häire ning kõrgenenud veresuhkur.

Pune on antibakteriaalse toimega

Harilikul punel on väga tugevad antibakteriaalsed omadused. Pune sisaldab eeterlike õlisid tümooli ja karvakrooli, mis annavad taimele tema maitseomadused ja tervisele kasuliku toime. Pune on väga au sees ka tänapäeva ravimitööstuses, kuna selles sisalduvad eeterlikud õlid suudavad hävitada efektiivselt mikroorganisme. Punest peavad lugu samuti kosmeetikatootjad, kasutades seda suuloputusvee, hambapasta, seebi, vannivahu jms koostises.

Pune toetab immuunsüsteemi

Rahvameditsiinis on pune kasutusel olnud immuunsüsteemi tugevdajana, kuna pune tarbimine aitab tõsta organismi vastupanu haigustele. Rahvameditsiini tõekspidamisi kinnitavad ka mitmed teaduslikud uuringud: punel on silmapaistvad antioksüdatiivsed omadused tänu väärtuslikule toitainete kooslusele.

Pune mõjub seedimisele hästi

Sellel taimel on ainevahetust virgutav ja seedimist soodustav toime. Pune tarbimine võib aidata kõhukinnisuse, kõhupuhituse ja soolepõletiku puhul tänu oma antibakteriaalsele ja põletikuvastasele toimele. Pune tarbimine aitab samuti vältida viiruseid, seeni, baktereid ja parasiite.

Maitsed.ee