Eksootiliste puuviljade kasulikkuse kohta leiab palju infot ning vahel võib selle põhjal jääda mulje, et meie oma kodumaised õunad on justkui vaeslapse rollis. Kui sügiseti tabab Eestimaa aedasid õunauputus, siis ei tea paljud, mis õuntega peale hakata ning alahindavad, kui väärtusliku viljaga tegelikult tegu on.

2004. aastal uurisid USDA (USA põllumajandusministeeriumi) teadlased 100 erineva toiduaine antioksüdantide sisaldust ning nende uuritud õunad olid selle näitaja poolest 20 parima hulgas. Ka Eestis on uuritud õunte antioksüdantide sisaldust – Eesti Maaülikoolis uuriti 2006. ja 2007. aastal meil kasvatatavate õunasortide polüfenoolide sisaldust vilja koores. Leiti, et see oleneb ilmastikust ning varieerub aastast aastasse, vahendab Telegram.ee.

Kõige paremaks Eestis arendatud sordiks hinnati “Krista”, tunnustati ka “Liivi kuldrenetti”, Valgevene päritolu sorti “Antei” ja “Talvenaudingut”. Leiti, et Eesti õunte antioksüdantide sisaldus on kõrgem, kui näiteks Poolast või Prantsusmaalt imporditud õuntel. Ning Maaülikooli teadlased rõhutavad ka, et kodumaiste õunte puhul on tähtis, et neid tarbitaks koos koorega, kuna antioksüdantide kontsetratsiooni on koores kõrgem kui viljalihas. Lisaks on õun üks väheseid puuvilju, mis Eestis säilib heade tingimuste korral peaaegu kevadeni, ilma et selle toiteväärtus oluliselt langeks.

Maitsed.ee