• 30 min
  • 6 portsjonit
  • Külmsupid, Soolane
  • Hautatud/Aurutatud
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Tomatisupp Iisraeli kuskus'iga
2 slOliiviõli
1 tkMugulsibul (hakitud)
2 tkPorgandit (viilutatud)
400 gKonservtomatit (purustatud)
6 tkKüüslauguküünt (jämedalt hakitud)
1,5 lKöögivilja- või kanapuljongit
200 gIisraeli kuskusi
5 tkMündilehte (hakitud)
0,25 tlVürtsköömneid (purustatud)
 Koriandrilehti
 Cayenne`i pipart
 Soola
 Purustatud musta pipart
Iisraeli kuskus sündis 1950ndatel, kui juudid remigreerusid Iisraeli. Tollane peaminister David Ben-Gurion otsis alternatiivi riisile, mida oleks suurtes kogustes kerge ja ka odav toota. Nii leiutati riisikujulised nisutainanuudlid, mida Iisraelis tuntakse ka kui "Ben-Gurioni riis".

Iisraeli jõukuse kasvades sai tavaline riis peagi kõigile uuesti kättesaadavaks ning riisikujulised nisutainanuudlid kujundati ümber ümmargusteks pärlisuurusteks graanuliteks, mida hakati nimetama ptitim´iks ja mis tõlkes tähendab puru.

Üle maailma levis ptitim New York´is elava iisraeli koka ja kokaraamatute autori Mika Sharoni vahendusel. Ühel korral kutsus Mika enda juurde lõunale Ameerika ühe tuntud koka Don Pintabona. Kui külaline oli ptitimi esmakordselt maitsnud panigi ta toiduainele nimeks Iisraeli kuskus.

Olgugi, et tavakuskusi graanulid näevad välja kui purustatud teravili, on kuskuss tegelikult väike mannajahust tehtud ümmargune pasta. Erinevalt teistest pastadest valmistatakse kuskusi mannajahust, mida hõõrutakse märgade käte vahel nisujahus kuni tekib puru, mis seejärel kuivatatakse ja aurutatakse. Iisraeli kuskusi kuulikesed vormitakse nisu- ja mannajahust ning siis need röstitakse. Niisugune tootmisprotsess annab sellele kuskussile pähklise maitse.

Tavaline kuskus on traditsiooniliselt kuivatatud, Iisraeli kuskus aga röstitud. Kui kuskusi aurutatakse siis Iisraeli kuskusi keedetakse nagu pastat. Kui kuskuss on iidne toiduaine siis Iisraeli kuskus on suhteliselt uus leiutis.

Valmistamine
  • Kuumuta pannil oliiviõli, lisa sibul ja porgand ning kuumuta keskmisel tulel umbes 10 min (kuni kõik koostisosad on pehmed). 
  • Lisa tomatid, pool küüslaugust, puljong, kuskuss, münt, vürtsköömen, koriander, Cayenne pipar, soola ja pipart maitse järgi.
  • Aja supp keema, lisa järelejäänud hakitud küüslauk, alanda kuumust ja keeda vahetevahel segades madalal tulel 7-10 min või kuni kuskuss on valmis.

Maitsed.ee