Aus küsimus, millele pole nii ausat ja kiiret vastust. Eesti on tänu oma väiksusele küllaltki ühtne riik ühtse rahvaga, kelle toidukombed võrdlemisi sarnased. Rannikul ja saartel on alati söödud rohkem kala, vanausulised ja setod ammutavad oma toidukunstile inspiratsiooni Vene köögist. Mis on aga Eesti toit? Kuid mis veelgi olulisem: kust on Eesti maitse ja toit tegelikult pärit?

Meie toitu on palju mõjutatud kolmest peamisest suunast. Esiteks oleme sõltuvad sellest, milline on meie loodus ja kliima; teiseks saanud mõjutusi nendelt rahvustelt, kes meil aegade jooksul „külas” on käinud, ning kolmandaks – seda siis nüüd eriti viimasel ajal – on meie toitumist mõjutanud nutitehnoloogia ja peamiselt amerikaniseerunud mugavus. Meie metsad, sood, meri, jõed ja järved on need, mis toidukultuuri loogika välja arendavad – sööme ju seda, mis meile lihtsamini kätte satub. Veest kalad, metsast seened ja marjad, aiast köögiviljad, taevast linnud ja nii edasi.

Kui baaskomponendid olemas, on naabrid ja vallutajad need, kes jagavad ideid, kuidas ja mida neist komponentidest valmistada. Eesti toitu on raske defineerida, kuid järgmine nimistu sellest, mida me omaks peame, annab väikese ülevaate. Mitte mingil juhul ei ole see nimekiri täielik – oleme jätnud sellest nimistust välja näiteks musta leiva, hapupiima, munavõi ja nii edasi.

Maitsed.ee