• 45 min
  • 6 portsjonit
  • Lihatoidud
  • Hautatud/Aurutatud, Praetud
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Hiina uusaasta: Liha või tofuga magushapu kaste
400 gSeafileed, tükeldatuna
 Suurem muna, lahtiklopituna
1 dlMaisitärklist
1 slMaisitärklist
 Keskmise suurusega punane paprika
150 gAnanassi, kas värsket või konservina, tükeldatuna
3 slMett või agaavisiirupit
3 slRiisi- või valge veini äädikat
4 slKlassikalist ketšupit
1 slSojakastet
1 slTšillikastet
1 dlKanapuljongit
 Küüslauguküüs, purustatuna
 Jupp ingverit, purustatuna
 Oliiviõli
2 slSeesamiõli
 Rohelist sibulat, hakituna
 Maitsestamiseks soola ja pipart
Hiina kalendri järgi 28. jaanuaril alanud tulikuke aasta puhul on igati kohane turgutada end Hiina köögi klassikasse kuuluva magushapu kastmega, mis sobitub hästi nii kana, sealiha kui ka tofuga.

Hiinapärased toidud on paljud eestimaalaste lemmikute hulka pääsenud ja seda põhjusega – neid on enamasti lihtne valmistada ning elamuse saab nii maheda kui ka tulisema maitse eelistaja. Liiatigi on külmal ja rõskel ajal soe kaste turgutajana kõigiti omal kohal.

Eestimaalaste üht lemmikut, magushaput kastet kirjeldabki kõige paremini just nimi ise. Selle magusa alatooni ja parajalt hapuka kastme saab sobitada nii kana-, sealiha kui ka näiteks kala või miks mitte mereandidega. Ka veganid ei jää kõrvale, asendades liha näiteks krõbedaks praetud tofuga. Teisisõnu, kastme juurde tasub katsetada julgelt kõiki neid tooraineid, millega sobib magus nüanss.

Tulikukk ei kõla just sellise linnuna, mis annaks lootust rahulikumale ja turvalisemale aastaringile. Et tulikuke aasta tonaalsust pisut mõtteliselt tasandada, paneme magushapu kastme sedakorda proovile sealihaga.

Vahvat tulikuke aastat ja mõnusat katsetamist!

Valmistamine
  • Sega kausis omavahel mesi või agaavisiirup, äädikas, ketšup, tšillikaste, sojakaste, puljong, küüslauk ja ingver. 
  • Sega omavahel 1 sl tärklist 1-2 sl veega ja sega tärklisesegu kastme hulka. Kui kasutad ananassikonservi, võid vee asemel ananassivedelikku kasutada.
  • Järgmisena klopi kausis lahti muna ja maitsesta soolaga. Veereta liha esmalt lahtiklopitud munas ja siis taldrikule puistatud tärklises. 
  • Kuumuta pannil õli ning prae (vajadusel osade kaupa) liha kuuma õli sees igast küljest kuni liha on kuldpruun. 
  • Tõsta liha pannilt, vajadusel lisa pannile täiendav kogus õli ja prae paprikat ja ananassi kuumas õli paar minutit. 
  • Vala peale kaste ja lase pakseneda. Lisa pannile liha ja seesamiõli, sega läbi ja kuumuta kõik veelkord koos läbi.
  • Maitsesta vajadusel soola ja pipraga.
  • Serveerides puista peale rohelist sibulat ja paku juurde näiteks punast riisi või tavalist riisi.

Maitsed.ee