• Soolane, Värsked salatid
Koostisained
 Balkanimaa kuulsaim salat ehk tšopska
 Värskeid tomateid
 Värsket kurki
 Punast sibulat
 Küüslauku
 Valget Balkani juustu
 Oliiviõli
 Musta pipart
 Värsket tilli
 Soovi korral: Musti oliive
 Soovi korral: lihakraami (toorvorste, kebabiliha jne.)
Balkani riikide gastronoomia üks alustalasid on üsna tavaline, kuid rikkaliku ajaloo salat. Chopska või tšopska salat tähendab otsetõlkes hakitud salatit, kuid on palju enamat kui lihtsalt juuriviljade segu.

Peaaegu kõikide toidukordade - hommikust õhtuni - ajal lauale kantav salat on imeline lisand nii kalale, lihale kui lihtsalt soojale ahjusaiale. Lisaks sellele täidab salat kõhtu ka täiesti iseseisvalt. Põhjuse selleks annab üsna kergele tomati- ja kurgisaltile peale riivitud rikkalik kohaliku juustu kogus.

Maitsed.ee
Foto: Shutterstock

Tegemist on üsna sama saltiga, mida kreeklased enda omaks peavad, mida grusiinid oma liharoogade kõrvale naudivad või albaanlased kokku hakivad. Horvaatiast Kosovo ja Makedooniast Slovakkiani tuntud salat värskendab ja täidab, on maitserikas ja ka vürtikas.

Valmistamine
  • Pese ja kuivata kõik juuviljad. Koori sibul ja küüslauguküün. Kurna oliivid. Prepareeri liha, kui seda kasutada plaanid.
  • Lõika tomatid suupärasteks tükkideks. Viiluta kurk. Viiluta ka sibul ja riivi küüslauk.
  • Sega kõik juurikad suuremas kausis kokku. Lisa oliiviõli ja musta pipart. Lisa ka hakitud tilli ja oliivid.
  • Serveerides riivi peale head Balkani juustu. Kui soovid, tõsta juurde ka lihaline.
  • Söö salatit koos kuuma Balkani saiaga, millele määri võid.
  • Head isu!
Maitsed.ee