• 1t 0min
  • 6 portsjonit
  • Koogid
  • Ahjus
  • Hommikusöök, Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Mahlase sisu ja krõbeda põhjaga rabarbrikook
 Põhi
100 gMaisijahu
100 gRiisijahu
60 gKaerajahu
0,25 tlSoola
2 slSuhkrut
130 gKülma võid
4 slJääkülma vett
 Täidis
400 gPuhastatud rabarbrit
2 slMaisitärklist
400 gHapukoort
130 gSuhkrut
0,5 gVanillisuhkrut
0,5 slSafranit (soovi korral)
2 tkMuna
2 tkMunakollast
Selle aasta hilisel külmal kevad-suvel on rabarbrid koduaedades alles täies hoos kasvamas ning miks mitte valmistada nädalavahetusel kas oma perele või sõpradele pakkumiseks üks krõbeda põhjaga mahlane rabarbrikook, mida soojendava tee kõrvale nautida?

Rabarberikoogil on magusast muretainast põhi, mis tänu eelküpsetamisele on mõnusalt krõbedate äärtega, ei vetti alt läbi ega pudise laiali, vaid jääb koos koogiga ilusti nö üheks tükiks. Küpsetise sisu on pehme ja mahlane ning mitte liiga magus, niiet suuremad magusasõbrad võivad täidisele soovi korral prohkem suhkrut lisada või pärast küpsetamist koogile kaneeli- või tuhksuhkrut peale raputada või vedelat mett niristada. Kaunistamiseks aga sobivad juba esimesed maasikad, mille all erinevate turgude letid sõna otseses mõttes lookas on.

Noori peeneid punase koorega rabarberivarsi koorida ei ole vaja, sest koor annab koogile ilusat roosakat värvi ja on piisavalt pehme. Küll aga tasuks koor eemaldada jämedatelt vartelt, kui see on omandanud juba rohelise värvuse.

Safrani võib välja jätta või asendada meelepärase maitseainega (jahvatatud kardemon, kaneel või ingver) või lisada rohkem vanilli (suhkrut, pastat või ekstrakti). Kui koogipõhja jaoks taina valmistamine tundub aega nõudev, võib osta poest valmis muretaina. Kui soovid gluteenivaba kooki, siis kasuta maisi- ja riisijahu ning gluteenivaba kaerajahu.

Valmistamine
  • Sega sõelutud jahud soola ja suhkruga ning haki noaga, näpi sõrmedega või töötle köögikombainis pulse-režiimil hulka võikuubikud, kuni tekib saiapurulaadne tainas. Lisa külma vett nii palju, et moodustuks ühtlane tainas. Vormi palliks, vajuta lapikuks, keera kilesse ja hoia 20 minutit külmkapis.
  • Rulli tainas lahti või vajuta näppudega ümmarguse 23-25 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi äärtele u 2 cm kõrguselt ja põhjale. Vormi põhi võiks olla eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Torka pühi tihedalt kahvliga läbi ja aseta veel 20 minutiks külmkappi.
  • Kata koogipõhi küpsetuspaberiga, aseta sellele keetmata riis, herned või oad ning küpseta ahjus 220 kraadi juures 12 minutit. Eemalda paber koos raskusega ja küpseta veel 5 minutit kuni koogipõhi on kuldse värvusega ja kuiv. Alanda ahju temperatuur 180 kraadini.
  • Lõika rabarber õhukesteks viiludeks, sega 1 sl maisitärklisega läbi ja laota ühtlase kihina eelküpsetatud põhjale. Täidise jaoks sega hapukoor suhkrutega läbi. Sega hulka safran, 1 sl maisitärklist, munad ja munakollased ning vala vormi.
  • Küpseta kooki ahjus 180 kraadi juures 30-35 minutit kuni täidis on tahenenud. Lase koogil praokil uksega ahjus aeglaselt jahtuda; jahtunud kooki hoia külmkapis.
Maitsed.ee