• 1t 30min
  • 5 portsjonit
  • Linnulihatoidud, Soolane
  • Ahjus
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Kerjuse kana
750 gKana, puhastatud
100 gSojakastet
50 gŠerrit
20 gSoola
20 gViievürtsi segu
50 gÕli
3 gIngverit, peeneks hakitud
3 gRohelist sibulat, peeneks hakitud
2 tkTähtaniisi
150 gHakkliha
100 gSinki, tükkideks lõigatud
50 gVärskeid shiitake seeni või šampinjone
 Bambusvõrseid, peeneks hakitud (võib ka retseptist välja jätta või porgandiga asendada)
2 tlSuhkrut
 Fooliumit kana pakkimiseks
Hiina köök ei ole mitte ainult kogum retseptidest, vaid ka lustakatest lugudest, legendidest ja anekdootidest.

Üheks selliseks on hiinlaste versioon röstitud kanast, mis kujutab endast lootoselehtedesse ja savisse pakitud lindu, mida siis tules küpsetatakse. Retsept kannab nime kerjuse kana (叫化鸡) ning see pole mõni tundmatu koduperenaise poolt leiutatud praad, vaid sellega kaasneb ka roa sünnist pajatav „ajalooline“ jutuke, vahendab GBTimes.com.

Legendi kohaselt elas 17. sajandil Changshu linnas üks vaene mees, kes tegeles kerjamisega. Ühel päeval varastas ta lähedal olevast külast kana ja mattis selle mudasse, et nii kaua „asitõendeid“ varjata, kuni ta linnu küpsetamiseks ettevalmistusi tegi.

Kui lõke lõbusalt leegitsema löönud oli, kaevas kerjus kana mudast välja. Kuid selle asemel, et seda puhastama hakata, pistis ta linnukese otsemaid tulle. Lõke kuivatas muda tugevaks koorikuks ning kui mees seda valmis kana ümbert eemaldama hakkas, avastas ta, et sees peitus hõrk ja mahlane liha.

Ühe legendi kohaselt hakkas kerjus uudsel moel valmistatud kana müüma ning kuuldus maitsvast praest levis ka keiserlikku õukonda.

Tänapäeval on retseptist saanud üks Hiina köögi klassikuid. Mudaga mäkerdamine ei ole vajalik, selle asemel võib kasutada savi või ka tainast. Hädapärast sobib ka foolium, mida on kasutatud ka alljärgnevas retseptis.

Valmistamine
  • Pane kana suuremasse anumasse ning lisa 75 g sojakastet, pool šerrist, 15 g soola ja viirvürtsi segu. Marineeri tund aega.
  • Kuumuta pannil õli ja lisa roheline sibul, ingver, tähtaniis, hakkliha, sink, seened ja bambus. Sega ja lisa ülejäänud sojakaste, šerri, sool ja suhkur. Voki, kuni liha on küps ja seejärel eemalda tulelt.
  • Kui vokitud segu on maha jahtunud, siis kasuta seda kana täitmiseks.
  • Mässi kana korralikult fooliumisse, pöörates tähelepanu sellele, et mahlad ei pääseks koorikust välja.
  • Kuumuta ahi 176 kraadini ja küpseta kana tund aega. Seejärel keera kuumus 200 peale ja küpseta veel 15 minutit.
  • Serveeri riisi või pelmeenidega.
Maitsed.ee