• Hoidised
  • Hautatud/Aurutatud, Muu
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Rabarberi vürtsmoos
 Rabarbereid
 Punane sibulat
 Eesti õuna
 Õunasiidri äädikat
 Kardemoni
 Tšillilaaste
 Vedelat mett
 Meresoola
 Musta pipart
 Vürtsi
 Rabarberikissell
 Rabarbereid
 Vett
 Suhkurt
 Kartulijahu
 Kardemoni
 Tšillilaaste
 Vaniljekaun
 Rabarberijäätis
 Rabarbereid
 Suhkrut
 Vahukoort
 Kondentspiima
 Vett
 Vaniljekoort
 Tüümiani
 Rabarberisorbett
 Rabarbereid
 Vett
 Mett
 Tšillit
 Rosmariini
 Balsamico äädikat
 Leedrimarja siirupit
 Rabarberikook
 Muretainent
 Kohupiima
 Vahukoort
 Rabarberi tükke
 Mune
 Suhkurt
 Vaniljekaun
 Terveid rabarbereid
 Valget šokolaadi
 Rabarberilimonaad
 Rabarbereid
 Mett
 Mulliga vett
 Sidrunit
 Tüümiani
Rabarberihooaeg on käes! Just seda taime peetakse esimeseks tõeliseks kevadekuulutajaks, millest saab valmistada imamaitsvaid kooke ja magustoite ning teisi häid roogasid. Aga kas te teadsite, et maailmas on enam kui 40 rabarberisorti ja et rabarber kuulub tatraliste sugukonda. Vaatame seda taime lähemalt!

Mõned küsivad kohe, et kas rabarberit tohib süüa, ega see pole mürgine? Nii ja naa. Rabarberivarsi tuleks toiduks tarvitada noortena, et seal sisalduv oksaalhappe (oblikhappe) kogus oleks võimalikult väike. Kevadistes vartes on oksaalhapet vähem kui suvistes. Küsimus on alati kogustes ning ükski inimene ei ole võimeline sööma rabarberit kogustes, et mürgitus oleks letaalne. Aga ... selleks, et rabarberit nautida tasuks seda alati kuumtöödelda ja süüa koos piimatoodetega, mis vähendavad oksaalhappe mõju. Piimas sisalduv kaltsium neutraliseerib rabarberi tugevad happed ja muudab need kergesti seeditavaks.

Rabarberiga on hõlbus alustada ka aasta mahlahooaega. Esimese värske mahlana oleks ta meie toidulaual (lahjendatult veega) ja kuumutatult juba esimese hoidisena. Ta on eriti soositud jookide, kissellide ja küpsetiste toorainena. Jooke valmistades pole vaja varsi koorida, kuna koored annavad mahlale meeldiva punaka värvi. Paljud kardavad rabarberit temas sisalduva oksaalhappe tõttu.

Kui rääkida rabarberi kasulikkusest, siis on ta eelkõige väärtuslik selle poolest, et sisaldab rohkesti kergesti omastatavat kaaliumi, mis aitab säilitada normaalset südametööd ja vererõhku ning seetõttu ära hoida südameatakki, ajurabandust ja ohtlikku südamearütmiat. Vähem leidub kaltsiumi, fosforit ja rauda, B-rühma vitamiine ja karotiini; orgaanilistest hapetest õun-, sidrun- ja oblikhapet; flavonoid ühendeid jt. Üsna suur on C-vitamiini sisaldus, vahendab Rooaed.ee.

Nii nagu teistes taimedes, on rabarberiski üsna märkimisväärsel hulgal kiudaineid, mida meie organism otseselt ei omasta, kuid need on normaalses seedetegevuses hädavajalikud koostisosad. Kõige rohkem on rabarberis vett, ligikaudu 90 protsenti toorete rabarberite leherootsude kaalust. Valke on tühiselt, kõigest alla protsendi, ning ka rasvad puuduvad. Magususega pole lood samuti kiita, sest süsivesikute osa küünib kõigest paari protsendini. Rabarber sobib hästi nende menüüsse, kes soovivad hoida saledat joont, sest 100 grammi söömisel saab organism energiat kõigest 12-16 kcal.

Kui aga mõelda, milliseid maitsvaid roogi võiks rabarberist teha, siis tulevad tavaliselt meelde ainult rabarberikook ja kissell. Siin aga mõned väärt retseptid, milliste toitude valmistamiseks võiks veel rabarberit kasutada:

VÜRTSMOOS

Vürtsmooside pealetung ka Eesti kodudes algas mõned aastad tagasi, kui liha ja kala, aga juustu ja singi juurde serveeriti alati mõni terava loomusega, aromaatne, kuid alati mõnest juurviljast, magusate marjade kaasabil varitatud moos. Vürtsmoos. Rabarber oma happe ja erilise maitsega sobib imeliselt kange ja terava, vürtsise lihamoosi sisse keetmiseks. Ideaalis võiks kasutada ainult rabarberit antud vürtsmoosi hautamiseks, kuid arvatavasti tuleks selle lisandi maitse ja olemus liiga vänged.

Lisame vürtsmoosis rabarberile kaaslaseks punase sibula ja õuna. Milline kombinatsioon! Vürtsmoosi imeline omadus on sobida väga paljude soolaste roogadega - steikidest tummisema kala, juustudest linnulihadeni. Kuna aga tegemist on vürtsmoosiga, rõhk sõnal vürts, siis pigemini võiks moos ollagi kergeks lisandiks, mitte lusikaga suures koguses söömiseks. Rabarber heas mõttes aitab ise sellel kaasa, kuna on suhteliselt happeline ja suutugev.

KISSELL

Kissell on üks neist toitudest, mis igaühe meie lapsepõlvi on saatnud. Paks, siidjas ja maitserohke külm kisell oli tihti soojal suvepäeval külmikust võtta. Lihtne ja odav magustoit, mis valmis kiiresti ja ei vajanud liigset läbimõtlemist. Tänapäeval kahjuks vist nii kergelt enam läbi ei saa, me vajame läbimõeldumaid ja läbitöötatumaid maitseid ning põhilisena midagi uut. Siinkohal ongi hea võtta kissellimaterjaliks rabarber ning seda hea ja paremaga maitsestada. Kisselli keetmine käib ikka nagu vanasti, erisus on see, et lisame marlis või maitseainekotis keevasse kisselli vanlijekauna, tšillit ja kardemoni.

Mida teha aga siis kui kissell tuli liiga paks? Seda viga annab parandada – mahlakisselli puhul lisa kissellile veidi mahla juurde ja sega korralikult läbi. Mida teha, aga kui kissell tuli soovitust vedelam? Tõsta pott korraks tulelt, sega lusikatäis tärklist vähese veega ning lisa see kissellile. Sega hoolikalt läbi ja kuumuta kuni paksenemiseni.

JÄÄTIS & SORBETT

Kuuma päeva ideaalne lisand, kuul head jäätist või külma sorbetti. Jäätise ajaloo kohta levivad erinevad legendid, kuid tõenäoliselt kuulub jäätise leiutamise au hiinlastele ja pärslastele. Jäätist ning selle päritolu ümbritsevad paljud müüdid. Mõned usuvad, et jäätis kasvas välja jahutatud veinidest ning neid ümbritsenud veinist läbiimbunud jäätükkidest ning tõenäoliselt Pärsiast. Jahutatud veinid olid populaarsed Aleksander Suure ajal ning hiljem ka Rooma kõrgseltskonnas.

Sorbee- ja jäätisemasina leiutamise au kuulub aga hiinlastele. Nemad kallasid lume ja salpeetri segu üle siirupiga täidetud mahutite. Hiinlased segasid jääd suhkruga ning müüsid seda suvekuudel. Songide dünastia ajal hakkasid inimesed jääks külmutatava vee sisse segama mahla. Ka Indias ja Pakistanis segati värsket puuviljamahla mägedest toodud jää ja lumega. Piima hakati kasutama Yuan dünastia ajal ja selle tõid Hiina kultuuri mongolid.

Ajaloo juurest reaalsusse tagasi tulles, siis jäätise valmistamine ei ole keeruline ning seda isegi siis kui ei ole olemas ekstra jäätisemasinat. Ilma masinata on jändamist tiba rohkem, kuid see eest ka tulemus uhkem. Rabarberid paneme sellel korral jätisse nii massina, kui tükkidena. Sorbetti jaoks aga teeme büree ning hakkame seda vaikselt külmutama.

RABARBERIKOOK

Klassikaliseim viis rabarberit nautida on valmistada sellest kooki. Head ja hõrku kooki, mida siis jäätise või ka kisselliga nautida. Rabarberikoogi puhul ei ole võimalik eksida ja ei ole valesid tulemusi. Valmistage see kook ümmargune või kandiline, ahjuplaadi suurune või väiksem. Samuti ei ole vahet, kes jätate rabarberid hammustatavateks tükkideks või segate kreemina muu koogimaterjali hulka. Pikka juttu siinkohal tegema ehk ei hakkagi, läheme kohe kuuma pliita ja ahju juurde ning hakkame seda kaunist rooga kokku panema. Head katsetamist!

LIMONAAD

Limonaad on jook, mida meie liiga palju kodus ise ei tee, Samas on tegemiselt lihtsa viisiga nautida ehedaimat rabarberi maitset, ilma seda närimata ja kiulist koort koorimata. Pressige mahl, maitsestage, jahutage ja kallake mulliveega kokku. Kellel julgust rohkem või mullivee asendada cava või prosecco'ga ning tulemuseks täiskasvanute limonaad.

Valmistamine
Rabarberi vürtsmoos
  • Koori ja haki rabarberid peenemaks. 
  • Koori, poolita ja siis viiluta punane sibul.
  • Koori, puhasta ja viiluta Eesti õun.
  • Pane kõik moosi osised, välja arvatud maitseained, patta, lisa vett ja pisut suhkurt ning hauta moos moosiks.
  • Keemise ajal timmi maitseid maitseainetega. 
  • Vürts ja kardemonid pressi enne patta panemist katki ja pane marlist kotti. Nii on neid hiljem kergem moosist eemaldada.
  • Kui moos on valmis, timmi veel maitseid ja villi pisematesse purkidesse.
  • Head nautimist!
Rabarberikissell
  • Pane kooritud ja hakitud, peeneks lõigatud rabarberid veega keema. 
  • Lisa keema tõustes suhkur ja sulata see. Keeda veel minutit paar.
  • Lahusta tugevalt vispeldades külmas vees kartulitärklis ja vala see keemistemperatuuril olevasse suhkruvette. Sega. 
  • Nüüd lisa marlikotti pooleks lõigatud vaniljekaun, puruks vajutatud kardemon ja tšillilaastud. Pane kott kisselli sekka. Sega aegajalt.
  • Kui kisell on jahtunud eemalda maitsekott, sega kisselli.
  • Hea nautimist.
Rabarberijäätis
  • Vahusta jäätise valmistamiseks sobivas nõus vahukoor. Seejärel vispelda segusse kondentspiim. 
  • Nüüd hauta rabarberist, veest, suhkrust, tüümianist ja vaniljekaunast, millest on seemned eraldatud, moos. Lisa ka vanijeseemned moosi hulka.
  • Keemise järel purust saumikseriga moos kreemiseks. Jahuta moos toatemperatuurile.
  • Nüüd nirista vahukoore-kondentspiima hulka moos. Sega alguses moos ühtlaselt jäätisemassi hulka. Hiljem sega ettevaatlikult nii, et jäätisele jäävad sisse moosijooned.
  • Tõsta jäätis 6 tunniks külma. 
  • Head nautimist.
Rabarberisorbett
  • Koori ja viiluta rabarberid ning pane need veega moosiks hauduma. 
  • Lisa juurde rosmariinioks. Samuti tšillihelbed, mesi ja äädikat.
  • Kui vedelam moos on valmis, võta see tulelt. Eemalda rosmariin. Lisa leedrimarja siirup, sega ja jahuta moos toatemperatuurile. 
  • Nüüd lase moos saumikseriga kreemjaks. Pane jäätisenõusse ja tõsta külma.
  • Iga tunni tagant vispelda moos korralikult läbi. Nii on tulemus õhulisem ja kreemisem.
  • Sorbett on valmis 4-5 tunniga.
  • Head nautimist!
Rabarberikook
  • Suru näppudega muretaigen ühtlase kihina koogivormi. Pane sellele küpsetuspaber, riisi ja küpseta koogi põhi valmis.
  • Köögikombainis sega kokku vahukoor, kohupiim, vahtu löödud munad, sulatatud valge šokolaad.
  • Kui vaja maitsesta koogisegu. Lisa juurde ka vaniljekaunast seemned.
  • Koori ja viiluta rabarber ning lisa see koogisegule. Sega kõik ühtlaseks massiks. 
  • Vala koogisegu koogivormi, eelküpsetatud põhjale. Aseta koogivormile sobival viisil pooleks lõigatud pikad rabarberid. 
  • Küpseta kooki 180 kraadises ahjus, kuni valmis.
  • Head isu!
Rabarberilimonaad
  • Pressi rabarberitest mahl.
  • Maitsesta see mee ja sidruniga.
  • Vala kokku mulliveega. 
  • Lisa sisse kimp tüümiani ja paar pikka poolitatud rabarberit.
  • Jooge jääga klaasist.
  • Head nautimist!
Maitsed.ee