• 20 min
  • 1 portsjon
  • Piimasupid
  • Hautatud/Aurutatud
  • Lõuna
Koostisained
 Piimasupp mannaklimpidega
 Ühe inimese supi jagu piima
1 tkMuna
 Veerand klaasi mannat
 Veerand klaas iahu
 Näpuotsatäis soola
 Näpuotsatäis suhkrut
1 slSulavõid
 Veel pisut piima
Kokaraamatute autor Maru uurib kunstnikult ja 2013. aasta Köler Prize’i võitjalt Jaanus Sammalt, milline piimatoit on teda saatnud lapsest saati.

Sammal, kes oma töödes kasvatab barokses aias kõrvenõgeseid ja laseb kampsunitesse kududa seintel leidunud grafiteid, käis 56. Veneetsia biennaalil Eestit esindamas juba premeeritud
töö “Esimees” edasiarendusega, mille peamiseks teemaks on seksuaalvähemuste eluolu Nõukogude Eestis, vahendab ajakiri Pi:m.

Jaanus on uje, ent kindlameelne. Igas tema liigutuses on midagi peenutsevat, ent mitte sugugi võltsi. Ta võib üllatada täiesti äärmuslike maitsetega – hõrguks haudunud jänesepraad versus mannaklimpidega piimasupp. Ja laud, see peab olema kaetud uhkelt küünalde, tirinate, lauahõbedaga. See kõnealune piimasupp on kõige lihtsam lihtsaimate hulgas.

“Selline supp, kus ei ole tõesti muud kui klimbid,” ütleb kunstnik. Ja manna on oluline, sest siis on klimbid muredamad. Jaanus sööb suppi sellal, kui kedagi teist kodus pole, ja möönab, et võib end sellest lõhki õgida. Kõrval peab supi olema võileib, ikka keeduvorstiga.

Valmistamine
  • Vispelda muna, lisa vaheldumisi jahu ja manna ning näpuotsatäis soola-suhkrut.
  • Sega ühtlaseks ning timmi sulavõi ja piimaga parajamaks.
  • Lase potis piim pisikese mulliga keema tõusta.
  • Potsata klimbid sisse, oota, kuni tõusevad pinnale, ning serveeri siis suppi kohe.
Maitsed.ee