• 30 min
  • 2 portsjonit
  • Soolane
  • Keedetud, Marineeritud, Praetud
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Võis praetud ahvenafileed värske kartuli ja kiirsoola kurgiga
 Kaks suuremat ahvenat
 Värsket "Laura" kartulit
 Eesti lühikest kurki
 Peotäis spargleid
 Peotäis rohelisi ube
 Küüslauku
 Tilli
 Meresoola
 Võid (82%)
 Oliiviõli
 Musta pipart
 Sidrunit
 Kodust tzatziki kastet
Vana jutt: sööme liiga vähe kala. Neljapäev on kalapäev, ka see on iganenud ja halliks läinud habemega jutt. Samas tuleb seda juttu pidevalt ajada, kuna kalasöömine pole siiani liiga popiks saanud. Järgmiste päevadega pakumegi teile aga terve rea häid retsepte, mida kaladest suveõhtul valmistada.

Tänane inspiratsioon tuleb Tallinna Keskturult, kus 5.50 eurot kilost saab endale muretseda Eesti oma, Peipsi järve ahvenaid, millel kaunis punane uim ja imemaitsev liha. Kalahallist välja astudes, saab järgneva 30 turumeetri pealt kokku osta värske kartuli (1.50 eurot kilo), rohelise oa (3 eurot kilo), värske kurgi (0.80 eurot kilo), küüslaugu ja ka sparglid. Kõik, mis vaja imeliseks õhtusöögiks! Vaja on vaid end turule vedada, silmad lahti hoida ja pisut rahakotti kergendada.

Väikese eellubadusena võib öelda, et järgmisena - homme ja nädalavahetusel - tahaks pakkuda lugejatele ideed, mida valmistada veel niteks värskest tuurast (7.50 eurot kilo) ning kuidas maitsevad pankos paneeritud ja õlis frititud räimed (1.50 eurot kilo). Viimati mainitud kalarooga pakuti laialt Odessa rannas, kus värskelt Mustast merest püütud kalad maitsesid kui tükk taevast. Proovime, kas kohalikust kalast saab sama head toodet praadida.

Maitsed.ee
Foto: Shutterstock

Aga tagasi tänase kalaroa - võis praetud ahvenafileed värske kartuli, spargli ja kiirsoola kurgiga - juurde: ahven on üks meie järvede maitsvaim kala, selle kala maitse tunneb ära igaüks, kes pisutki kalaliha mekkinud on. Ideaalne on ahven fileerida ning õli ja või segus pannil koos nahaga krõbedaks praadida. Nahk allpool praadides ei tõmba filee ka krussi ja jääb kenasti lapik. Ahvena puhul maitsestame liha soola ja sidruniga alles pärast praadimist. Nii anname kalale väikese lisandi, kuid primaarseks jääb kala enda mekk.

Maitsed.ee
Foto: Shutterstock

Kartuli keetmisel pole midagi keerulist, lihtsalt keetmise ja kurnamise järel loobime tuhleid võis ja tillis, lisame soola. Oad ja sparglid paneme 5 minutiks lihtsalt keevasse vette seisma, me ei keeda neid. Seejärel praeme pannil koos küüslauguga võis kuldseks. Ainus, mis ehk võtab pisut aega ja võiks olla ehk esimene töö õhtusöögi valmistamisel on kurkide kiirsoolamine. Ca' pool tundi võiks ikka kurk soola saada, laagerduda ning vett välja ajada.

Kõlab nagu selle õhtusöögiga oleks palju tegemist, kuid tegelikult on koos eeltoimetamistega see kalaroog laual maksimaalselt 40 minutiga. Ega muud olegi - minge turule ja hakkame pihta.

Loe lisaks:

Valmistamine


Ahven
  • Puhasta ahven soomustest, sisikonnast ja pese korralikult külmas vees. 
  • NB! Et soomused kala puhastamisel liiga ei lendaks, pane kala kilekotti ja "riivi" kala selle sees. Püüa kala nahka mitte kahjustada.
  • Fileeri pestud kala, korja välja luud.
  • Pane pann tulele, sulata selles või ja lisa õli, prae fileed nahk allapoole kuni fileed on kuldsed, seejärel keera kala ümber. 
  • Alles pärast kalade pannilt võtmist ja serveerimist lisa natukne soola ja pipart.
Kartulid
  • Keeda kartulid soolases vees. Kurna.
  • Lisa kastruli hakitud sibul ja või, lisa ka natukene soola. 
  • Raputa kartulid läbi. Serveeri.
Kurgid
  • Lõika kurkidel maha otsad, lõika kurgid pikki pooleks, suuremad neljaks.
  • Pane kaussi, kuhu riivi juurde küüslauguküün, haki till ja lisa soola, meresoola.
  • Pane kausile kaan peale ja raputa kurke jõuliselt umbes minut. Nii hakkab soola kiiremini mõjuma.
  • Lase kurkidel 30 minutit soolduda, aegajalt neid raputades.
Sparglid ja oad
  • Puhasta ja trimmi oad ning sparglid otstest.
  • Pane rohelised kaussi ja kalla neile peale keev vesi. Lase 5 minutit seista.
  • Haki küüslauk. Kurna rohelised.
  • Pane kuumale pannile või, lisa küüslauk ja prae sparglid, oad kuldseks.
  • Serveerimiseks pane taldrikule kõige alla spargleid ja ube, neile peale kartuleid ja sinna otsa ahvenafileed. Lisa ka kurgid. Nirista kõige otsa spoarglitepanilt kuuma sulavõd.
  • Head isu!

Vaata, kuidas valmistada õhtusöögi kõrvle sobiv tzatziki kaste:

Maitsed.ee
Veinisoovitus

Cantine Ruinite Lambrusco Reggiano Amabile

Päritolumaa Itaalia, Emilia-Romagna, Lambrusco Reggiano

Tutvustus Kerge, magus, kergelt gaseeritud punane vein

Sobib Aperitiiviks, lõõgastumiseks, piknikule, kingituseks, vastuvõtule, toitude juurde