• 45 min
  • 8 portsjonit
  • Püreesupid
  • Ahjus, Keedetud
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Kreemine kõrvitsasupp kitsejuustu ja peekoniga
 Keskmine kõrvits (tavaine või muskaat)
 Mõni suurem kartul
 Sibul
 Küüslauku
 Oliiviõli
 Juurviljapuljongit
 Peekonit
 Kitsejuustu
 Kõrvitsaseemneid
 Meresoola
 Musta pipart
 Vahukoort
 Kookospiima
 Sidrunimahla
Nädalavahetus on jälle saabunud, töökohad sulgevad oma uksed ja inimesed lähevad koju. Kõhud on kõigil tühjad ning pead samuti: mida pakkuda täna endale meeleolu tõstmiseks ning veiniklaasi vahele hammustamiseks süüa? Kuna tihti oleme pakkunud Maitsed.ee poolt välja nädalavahetuseks retseptid, mis on selgelt mõeldud selleks, et nendega laupäeval või pühapäeval oma kokandusoskuseid katsetada/proovile panna, siis sellel korral teeme midagi väga lihtsat, kuid maitsvat: hautame laari kõrvitsasuppi.

Kõrvitsaid on veel saadaval, eri kuju, suuruse ja päritoluga. Samuti on saada head juurviljapuljongit, valmis kujul ja kohe keetmiseks valmis. Niisiis ... teeme supi, mis võtab aega vaid 45 minutit ehk pool pudelit valget veini.

Kõrvits on meie laual enamasti marineeritud kujul ning sedagi vaid jõulude ajal. Ameerikalikku kõrvitsapiruka, kõrvitsaõlle ja kõrvitsasupi traditsiooni meil ei ole, olgugi, et see hiiglasemõõtu vili on meil sama levinud kui õunad ja kartulid. Supiks keedame me seda ausat, maitsvat ja kasulikku vilja harva. Parandame selle vea.

Kõrvitsasupi A&O

Kõige kiiremini ja paremini saab kõrvitsa küpseks teda supile ette röstides. Sedasi annab ka ahi juurde kerge karamelliseerumisest tuleva maitse, mis supile aga tekitab sügavust ja lisamekki. Me röstime aga ühel ja samal ahjuplaadil pehmeks kogu juuriljakombo, mis suppi läheb - nii saab supp valmis kohe kui röstitud juurviljade ümber on leem keema tõusnud.

Teine oluline nüanss ja nipp, mis selle supi imeliseks teevad on fakt, et kasutame supileeme paksendamiseks, rasvastamiseks, nii vahukoort kui kookospiima. Esimene annab rasvasust, teine paksust ja magusust. Magususe aga tõmbame tagasi soola ja sidrunimahlaga. Tulemuseks on kreemine, paks ja suus kaunilt kõlav rammus roog, mis iga päevaga aina paremaks läheb.

Peekon ja kitsejuust on supile juurde vaid selleks lisatud, et laiendada veelgi maitseid: kõrvits on suht üheplaaniline ja vajab sõpru enda lõbustamiseks. Peekoni rasvasus ja lihasus assisteerib ilusti kitsejuustu malbusele. Kokku annab see kolmik tulemuseks ühe mõnusama ampsu, mis lõppudelõpuks ei tee ka paksuks. Kutsume seda isegi dieettoiduks.

Vein või viin?

Aasta alguses antud lubaduse järgi tuleks vein ja viin jätta kappi ootama. Samas sobib nii külm viin kui jahutatud hea chablis selle toidu juurde imeliselt. P.S. Pitsi viina võib tegelt enne koort ka supile lisada - annab särtsu ja tõstab maitseid esile. Aga jookidest rääkides võiks sobida siis juurde ehk paremini kerge meega roheline tee või külm teeseenejoogiga limonaad.

Valmistamine
  • Lõika kõrvits suupärasteks tükkideks ja laota ahjuplaadile küpsetuspaberile.
  • Lisa juurde ka mõned küüslauguküüned ja neljaks lõigatud paar sibulat.
  • Koori, pese ja lõika sektoriteks kartulid ning lisa ka ahjuplaadile. 
  • Nirista juurikatele peale ka oliiviõli, maitsesta soola ja pipraga. 
  • Rösti ahjus180 kraadi juures kogu juurikakraam pehmeks. 
  • Pane nüüd juurviljad suuremasse supipatta ja kalla selga piisav hulk puljongit, et see katab juurviljad.
  • Tõsta supp keema ja maitsesta. Nüüd püreeri supp ära, ikka kreemjaks.
  • Kuumuta kõrval väikeses potis vahukoor ja kookospiim ning kalla soe segu supipotti. Sega läbi ja mikserda veel pisut. Maitsesta sidrunumahlaga.
  • Pane ahjuplaadile ka peekon ja valmista 180 kraadi juures krõbedaks.
  • Murenda tükkideks ka kitsejuust. Pane eraldi kaussi kõrvitsaseemned.
  • Serveeri supp, raputa peale kitsejuustu ja kõrvitsaseemneid, surka leemekaussi ka pikad peekoniribad.
  • Head isu!
Maitsed.ee