• 30 min
  • 5 portsjonit
  • Kala- ja mereannitoidud
  • Hautatud/Aurutatud, Praetud
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Indiapärane terav kalakarri
1 kgSoovikohast kala
2,5 dlMaitsestamata jogurtit
 Soola
 Natuke tsillipulbrit
1 tlKurkumit
1 tlKoriandripulbrit
1 tlGaram masalat
 Purustatud küüslauku või küüslaugupastat
 Purustatud ingverit või ingveripastat
1 tkSibul
5 tkTomatit
 Rohelist tsillit
 Natuke õli
 Garneeringuks värsket koriandrit
India köögist toome huvilistele jälle midagi uut: terava kanakarri, mis seekord tuleb soovitustega moslemitelt. Kala on halal ehk lubatud moslemitel süüa ning heas India karris passib ilusti nii lõuna- kui õhtusöögiks. Karri juurde valmistage ka imehead naani-leivad. Head katsetamist!

Viimasel paaril kümnendil on äärmiselt tugevalt maailma uudismeedia ja inimeste teadvusse end surunud islami usk ja moslemite olemasolu. On teada, et ka Eestis elab moslemeid ning nende hulgas on nii sündinud moslemeid kui ka konverteerunuid. Need inimesed söövad ja joovad, kuid teevad seda väheke teistmoodi kui meie. Uurimegi siis, mismoodi.

"Islam ei ole kultuur, vaid religioon. See tähendabki seda, et ei ole olemas ka sellist asja nagu islami toit. On olemas erinevate islamimaade ja kultuuride toidud. Islam, koos oma traditsioonide ja nõuetega, võetakse ja tõstetakse just sellesse kultuuriruumi, kus elatakse ja muudetakse vastavaks selle piirkonna olukorraga. See tähendab ja seda, et toidud on kõikides riikides, kultuurides ja harjumustes erinevad," mainib Lembi, kes avastas islami enda jaoks alles täiskasvanuna.

Selge on see, et Saudi Araabia moslemid söövad teistmoodi kui Maroko, Tuneesia, Jordaania, Liibanoni või Pakistani moslemid. Kui panna kõrvuti Maroko ja Pakistani toidud, siis on need absoluutselt erinevad toidud. Küsimus on pigem nendes reeglites, mida moslemid peavad jälgima oma toidulaua ja -menüü kokku panemisel. Siin on selgelt kaks reeglit - halal ja haram toidud ehk lubatud ja lubamatu. Teine oluline asi, millest tuleb aru saada on see, et moslemid ei ole taimetoitlased, olgugi, et paljuski nii arvatakse. Tõenäoliselt tuleb see sellest, et paljuski levib Islam riikides, kus taimsetest ainetest toitumine on suurema populaarsusega või kuna madalama sissetulekuga riikides on taimedest elamine lihtsalt odavam.

Valmistamine
  • Lõika kala meelepärase suurusega tükkideks (mida väiksemad tükid, seda vähem kala maitset alles jääb), pane tükid kaussi koos jogurti, maitseainete, küüslaugu ja ingveriga ja lase marineerida kuskil pool tundi.
  • Koori ja tükelda sibul, prae pannil vähese õliga kuldseks ja lisa sektoriteks lõigatud tomat. 
  • Kuumuta kuni tomat läheb pehmeks ja moodustab pudrutaolise massi. 
  • Siis lisa kala koos marinaadiga ning roheline tsilli (maitsejärgi). 
  • Hauta karrit keskmisel kuumusel kuni kala on läbi küpsenud ja vedelik moodustab kastme.
  • Naudi koos riisi või naaniga.

Moslemite köök
Foto: Madis Veltman



Maitsed.ee