• 1t 0min
  • 5 portsjonit
  • Hoidised
  • Hautatud/Aurutatud, Marineeritud
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Marineeritud silmud
1 lAllikavett
4 slSupilusikat äädikat
2 tkLoorberilehte
10 tkMusta pipart
10 tkPurutatud vürtsi
 Keskmine šarlottsibul
 Keskmine porgand
 Tšillikaun (keskmise teravusega)
 Tilk mett
 Tillivarred
 Sidrunimahla
 Sidrunikoort
 Mõni tera nelki
 Pisut köömneid
Eestis on silm toiduks tarvitatud väga pikka aega. Nagu ikka on ka see molluskiline kasvanud prügikalast tõeliseks delikatessiks, mida "tiku ja tulega" tihti taga aetakse. Kui aga silmud käes, tasub neid marineerida, enne seda aga korralikult süte kohal röstida.

Eestis on silme aastasadu toiduks tarvitatud ja välisturgudele edukalt müüdud. Eesti kuulsaimaks silmujõeks on Narva jõgi. Sealt püüti ja viidi marineeritud silmusid Peterburi turule juba vähemalt 200 aasta eest, ent küllap veelgi ammusemal ajal. Narva silmud oli kindel kaubamärk. Teiseks suuremaks silmujõeks on Pärnu.

Valmistamine
  • Pane vesi keema ning tükelda sellesse sibul, porgand. 
  • Lisa tillivarred ja terve tšillikaun. 
  • Lisa loorberileht ja vürtsid, mesi ja sidrunimahl koos koorega. 
  • Lisa ka nelk ja köömned. Keeda madalal temperatuuril kuni juurviljad on pehmed. 
  • Kurna kogu puljong läbi marli selgeks. 
  • Nüüd lisa kuumale puljongile äädikas ja sega läbi. 
  • Pane purki ühepikkuseks lõigatud silmud ja kalla peale parinaad. 
  • Pikemaks säilitamiseks kuumuta kaanetatud purki vees. 
  • Marinaad kallerdub jahtudes.
Maitsed.ee