Aasta kõige pikem pühadeaeg on käes ja paljudel meist juba praegu, kui isegi jõululaupäev pole veel kätte jõudnud, juba pea hapukapsa ja verivorstide lõhnast paks. Et kõhule veidike puhkust anda ja rammusa prae vahele midagi vähe tervislikumat süüa, pakume teile täna veidi pidulikumaid retsepte just jõululaua peale mõeldes. Soovitame pakkuda oma perele ja külalistele võileibu just eelroa, suupistete ning vahepaladena!

Suupisteleivad pardimaksapasteedi, seente ja ahjutomatitega

Küllusliku maitsega suupisteleib, kus hõrgule pardimaksapasteedile pakuvad seltsi pannilt kiirelt läbi käinud šampinjonid ning ahjus küpsenud tomatid. Sellised suupisteleivad sobivad eriti hästi pidulauale sättida.

Vaja läheb (4-le)

  • 4 viilu Eesti Leivatööstuse Meie Eesti teraleiba
  • 100 g Nõo Lihavürsti pardimaksapasteeti
  • 1 sl Saaremaa võid päikesekuivatatud tomatiga
  • peotäis Bambona kirsstomateid
  • 100 g šampinjone, tükeldatuna
  • Saaremaa Old Saare juustu, kartulikoorimisnoaga tõmmatud õhukeste viiludena
  • tüümiani
  • soola ja pipart
  • oliiviõli

Valmistamisõpetus

Valmista ahjutomatid. Selleks poolita kirsstomatid, piserda oliiviõli, soola ja pipraga ning küpseta 180–200 kraadi juures ca 10 minutit. Jahuta. Tükelda šampinjonid. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel või päikesekuivatatud tomatitega ja prae šampinjone pannil mõne minuti jooksul. Maitsesta soola, pipra ja värske tüümianiga. Jahuta. Määri leibadele pardimaksapasteeti ja lõika leivaviil neljaks kolmnurkseks tükiks. Säti peale mõned šampinjonid ja ahjutomatid. Puista sinna peale mõned õhukesed juustuviilud ja mõned tüümianioksad. Viimistle paari pipraveski keeru musta pipraga ning serveeri kohe.

Võileib
Foto: erakogu

Suupistesaiad vinnutatud karbonaadirooside ja avokaadohummusega

Maitsvad ja tervislikud suupistesaiad, kus tatrajahu ja kanepiseemnetega sepikule on end sättinud hõrk vinnutatud seljakarbonaad, millel omakorda troonib avokaadohummus. Toitev ja tervislik üheaegselt.

Vaja läheb (2-le)

  • 2 viilu Eesti Leivatööstuse Meie Eesti tatrajahu ja kanepiseemnetega sepikut
  • 20 g Saaremaa võid
  • 6 viilu Nõo Lihavürsti vinnutatud seljakarbonaadi
  • Bambona kirsstomateid, poolitatuna
  • maitserohelist
  • soola ja pipart

Avokaadohummus

  • 400 g purk kikerherneid, kurnatuna
  • 1–2 küüslauguküünt
  • 1 küps avokaado, tükeldatuna
  • sidrunimahla
  • oliiviõli
  • soola ja pipart

Valmistamisõpetus

Esmalt valmista hummus. Selleks aseta kõik hummuse koostisained purustajasse ning töötle mass ühtlaseks. Saiade valmistamiseks määri sepikuviilule võid. Sinna peale voldi kohevaks vinnutatud seljakarbonaadi viilud. Lihaviiludele säti korralik lusikatäis avokaadohummust ja hummusele poolitatud kirsstomateid. Viimistle võileib värskelt jahvatatud pipraga ning maitserohelisega.

Võileib
Foto: erakogu

Pardimaksapasteediga suupistesaiad karamelliste õunte ja pohladega

Suupisted kuluvad ikka ära. Näiteks siis, kui ootad külalisi ja soovid midagi maitsvat tervitusjoogi juurde pakkuda. Selliseks puhuks on hea valmistada pardimaksapasteediga suupistesaiu, kus pardimaksale on sära lisamas pannil võis karamellistatud õunaviilud ja reipalt hapukad pohlad.

Vaja läheb (2-le)

  • 2 viilu Eesti Leivatööstuse sepikut Kodukakk
  • 40 g Nõo Lihavürsti pardimaksa pasteeti
  • 40 g Saaremaa võid
  • 1 suurem või paar väiksemat õuna, õhukeste sektoritena
  • väike peotäis pohli
  • 1 sl muskovaado suhkrut
  • näpuotsaga kardemoni
  • väike sorts Vana Tallinna likööri
  • sidrunimahla
  • värsket tüümiani

Valmistamisõpetus

Alusta karamelliste õunte valmistamisest. Selleks sulata pannil pool võikogusest, sega sinna juurde suhkur, lisa veidi sidrunimahla ja sorts Vana Tallinna likööri. Aseta sinna sisse õunasektorid ja kuumuta vaiksel kuumusel mõlemalt poolt minut-paar. Maitsesta tibakese kardemoniga ning lisa siis pannile ka pohlad. Sega kõik läbi ja tõsta kõrvale.

Lõika väikese ümmarguse vormiga või väikese klaasiga sepikust ümmargused tükid. Ühest sepikuviilust peaks saama kaks ümarat saia. Prae ümaraid suupistesaiu pannil või sees mõlemalt poolt, kuni need on krõbedad ja kuldsed. Jahuta veidi ning määri siis saiadele pardimaksapasteeti. Sinna peale aseta karamellised õunad ja mõned pohlad. Kaunista värske tüümianiga.

Võileib
Foto: erakogu

Soovime kõigile sulnist pühadeaega oma pere ja sõprade ringis ning loomulikult rohkelt kokkamislusti just pühadeaegsete võileibade meisterdamisel! Rohkem põnevaid võileivaretsepte leiad www.võileib.ee. Jätku võileiba!

Ideaalse võileiva kampaania on loodud sooviga inspireerida inimesi katsetama võileibade tegemisel uusi ja põnevaid maitseid. Kampaanias löövad kaasa Eesti Leivatööstus, Maadlex, Nõo Lihatööstus, Bambona ning Saaremaa Piimatööstus, kes kõik pakuvad võileibade valmistamiseks kvaliteetseid kodumaiseid tooteid.

Võileib
Foto: erakogu


Maitsed.ee