• 5t 40min
  • 2 portsjonit
  • Linnulihatoidud
  • Muu, Praetud
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Heimar Kuuskleri Kiievi kotleti retsepti kahele
1 tkBroiler (jahutatud)
100 gVõid
20 gVärsket tilli
100 gRiivsaia
50 gNisujahu
1 tkKanamuna
 Meresoola
 Musta pipart
Eesti toidutraditsioonis on kotlet praetud hakklihapäts. Kiievi kotletil pole aga hakklihaga midagi pistmist – see on maitsevõi ümber keeratud kanafilee. Kuidas õigesti seda maitsvat rooga valmistada, käisime uurimas peakokk Heimar Kuusklerilt.

Kiievi kotleti retsept on pärit Prantsusmaalt, kuid leidnud oma kindla koha Vene köögis. Esimesena valmistas roa côtelette de volaille (’linnulihakotlet’) Nicolas Francoise Appert. Venemaale jõudis retsept 18. sajandi keskel Jelizaveta Petrovna valitsemisajal. Keisrinna huvitus väga prantsuse keelest, moest ja kultuurist ning saatis noori Prantsusmaale kokakunsti õppima.

Koos 1917. aasta revolutsiooniga kadusid ka kotletid, kuniks aastani 1947, mil üks Kiievi kokk neid sama retsepti järgi taas valmistama hakkas – sellest ka roa nimetus (ingl Chicken Kiev, Chicken Supreme).

Valmistamine
  • Lõika jahutatud broilerist välja filee koos tiivakondiga (ülejäänust keeda supp, valmista raguu või küpseta grilliroog). 
  • Eemalda fileelt nahk ja puhasta (kaabi noaga) kont hoolega lihast. 
  • Kont käib traditsioonilise Kiievi kotleti juurde, aga maitset see väga ei muuda. Kasutada võib ka tavalist jahutatud broilerifileed.
  • Aseta filee toidukile vahele ning vasarda lihahaamriga õhukeseks (4mm). 
  • Vali kindlasti sile haamer, et see lihakiudusid ei lõhuks.
  • Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta terapipraga.
  • Sega omavahel pehme või ja hakitud värske till ning maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta terapipraga. 
  • Aseta maitsevõi vasardatud broileri keskele ja keera liha korralikult ümber. 
  • Seejärel tõsta kotlet jahu sisse (kuhu on lisatud ka soola!), siis lahti klopitud muna sisse ning seejärel riivsaia sisse, samal ajal kätega sellele piklikku (otstest peenemat) kuju andes.
  • Paneeri riivsaiaga kaks korda – nii kindlustad, et või küpsemise ajal välja ei voola. 
  • Küpseta Kiievi kotletti 160kraadises õlis 8–12 minutit sõltuvalt broileriliha suurusest.

Allikas: Maitsed.ee