• 1t 0min
  • 4 portsjonit
  • Linnulihatoidud, Soolane
  • Grill ja BBQ, Hautatud/Aurutatud, Praetud
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Kaalika ja puraviku risoto maisikanaga
 Risotto
300 gArborio riisi
200 gPuravikke
150 gKaalikat
 Küüslauguküüni
 Suurem sibul
 Valget veini
 Kanapuljongit
 Tüümiani
 Meresoola
 Musta pipart
 Sinepiseemneid
 Maisikana
 Kaks keskmist kana/tibu (maisikana)
 Seesamiõli
 Musti seesamiseemneid
 Meresoola
 Tšillipipra laaste
Õhtusöögiaeg on taas saabunud ning vaja end kosutada millegi peene, lihtsa, kuid samas maitsvaga. Võtame ette hea ja alati laabuva risoto. Täna aga muudame asja elegantseks: tuleb minna poodi või metsa, tuua sealt puravikud. Kuskilt leida ka maisikanu. Vaatame mis välja tuleb!

Maisikana on lihtne leida: Tallinna ja Tartu Kaubamaja letil on need kanalised, vaid maisisööki saanud noored tibujärgsed linnud, kenasti olemas. Puravikud aga võiks minna ja ise metsast korjata. Katsetage, midagi ikka puude vahel leida on. Kui metsa ei viitsi minna, tuleb poes lamenti lüüa ja seened ikka kuskilt kätte saada. NB! Halvimal juhul võib ka kukeseened võtta risoto hautamiseks appi.

Igaljuhul ei ole selle toidu juures midagi rasket, tuleb vaid hoolsalt ja hoolikalt köögis toimetada ning imeline, keelt alla viiv õhtusöök ongi perele lauale serveerimiseks olemas.

Valmistamine

Risoto
  • Haki peeneks sibul ja küüslauk. Riisiteradega samasse suurusesse lõika ka kaalikas. Puravikud viiluta. 
  • Tõsta paja lähedale pudel head valget veini ja kuumuta üles kanapuljong. 
  • Alustame: prae suuremas, kõrg äärega pajas oliiviõlis küüslauku ja sibulat, lisa kaalikas. Nüüd lisa pooled puravikuviilud ja prae läbi. 
  • Värvi külge andmise järel lisa patta ka riis ja prae seda umbes minuti jagu. Lisa 20 sekundiks riisihulka praadima ka pool teelusikat sinepiseemneid. Sega.
  • Nüüd hakkame hautama: tõsta kulbiga patta järjest puljongit, sega riisi pidevalt. 
  • Iga kord kui vedelik kaob, tõsta puljonit juurde. Lisa ka klaas valget veini. Teise klaasi võid omale valada.
  • Pidevalt segades ja kontsistentsi jälgides hauta risoto valmis. Võtab umbes 45 minutit. Risoto peab olema vedel, kuid mitte supp: puulusikalt, millega risotot segasid, peab see ühtlasena maha voolama.
  • Maitsesta nüüd riisiroog soola ja pipraga ning lisa ka hakitud tüümian. Sega risoto läbi ja tõsta tulelt.
Maisikana
  • Puhasta ja pese maisikana. Kuivata.
  • Sega suuremas kausis kokku õli, sool, seemned ja tšilli.
  • Maitsesta/marineeri maisikana selles õlisegus.
  • Nüüd grilli grillil või ahjus kana pehmeks, pealt kergelt krõbedaks. Nipp: lisa enne grilli lõppu kanale veel pisut õlisegi, raputa peale seesamiseemneid ja soolalaaste.
  • Prae õlis kauniks ja pruunikaks ka ülejäänud puravikulaastud. Prae neid ühe kihina. Maitsesta.
  • Serveeri risoto koos puravikulaastude ja kas terve kana või kanatükkidega.
  • Head isu!
Maitsed.ee