• 8t 0min
  • 8 portsjonit
  • Lihatoidud
  • Ahjus, Hautatud/Aurutatud, Praetud
  • Õhtusöök
Koostisained
 Imperial Porter Kriekiga pikalt küpsenud seakülg
 Pikalt küpsenud seakülg:
1,7 kgSeakülge
150 mlPorter Krieki
 Apelsiinikoort
 Tähtaniisi
 Kaneelipulka
 Meresoola
 Musta pipart
 Kaste
300 mlPorter Krieki
150 gFariinisuhkurt
 Kaneelipulka
 Tähtaniisi
 Apelsinikoort
100 gKülmutatud kirsse
 Meresoola
 Musta pipart
 Ahjuköögiviljad
 Kartulit
 Porgandit
 Sibulat
 Küüslauguküünt
 Tüümianioksi
 Oliiviõli
 Meresoola
 Musta pipart
Kes kangematest napsidest eriti lugu ei pea, siis heaks alternatiiviks on nn jõuluõlled. Mille poolest erinevad jõuluõlled tavaõlledest? Klassikalised jõuluõlled on tummisemad, sordilt porterid või stout’id.

A. Le Coqi õllemeistri Lauri Lippingu sõnul on jõuluõlu kergetest suvistest õlledest toitainerikkam ja soojendavam, sobides seetõttu hästi talvisesse aega. „Jõuluõllede virre on kangem, kontsentreeritum, mis annab tulemuseks täidlasema maitse, aga ka kõrgema alkoholisisalduse. Samuti sisaldab jõuluõlu tihti mõnda maitset toniseerivat komponenti, nagu erimaitselised röstitud linnased või soojendavad vürtsid,” kirjeldab õllemeister jõuluõllede erilisi nüansse.

Äsja Eesti parimaks õllesommeljeeks valitud Els-Maria Uibo toob jõuluõllede eripärana välja samuti erinevad klassikalised jõuluvürtsid, näiteks kaneeli ja kardemoni, ning erilinnased, mis annavad õllele näiteks šokolaadi- või kohvimaitse. Õllesommeljee lisab, et üldiselt on eestlane valmis uusi maitseid proovima, kuid on neidki, kes jäävad truuks oma lemmikutele ja klassikalistele maitsetele.

Jõuluaeg on eestlaste jaoks püha, mil toidulauale soovitakse panna erilisi ja teemakohaseid tooteid. Teine põhjus jõuluõllede eelistamiseks on jõululaual pakutavad rammusamad toidud, mis oma maitsebuketi poolest sobivad just porterite tugevama ja karamellise karakteriga.

Valmistamine
  • Lõika seakülg pooleks, tee kamarale ristlõiked ja pane ahjupotti. Lisa juurde 150 ml Imperial Porter Krieki, apelsinikoor, tähtaniis ja kaneelipulgad ning maitsesta seakülg soola-pipraga. Pane ahjupotile kaas peale ja küpseta 110 kraadi juures 6–7 tundi.
  • Enne liha valmimist valmista ahjuköögiviljad ja kaste.
  • Köögiviljade valmistamiseks koori kartulid ja lõika sektoriteks. 
  • Pese porgandid ja lõika pikuti pooleks. Sibulad lõika samuti pooleks. Küüslaugud jäta koos koorega. 
  • Keeda kartuleid ja porgandeid soolaga maitsestatud vees 4–5 minutit, seejärel kurna ja aseta ahjuplaadile. 
  • Tõsta köögiviljade juurde ka sibulad, küüslauk ja tüümian. 
  • Maitsesta soola, pipra ja oliiviõliga ning sega läbi ja küpseta 180 kraadi juures 10–15 minutit.
  • Kastme valmistamiseks kalla kõik komponendid (välja arvatud kirsid) potti ja redutseeri kaste poole vähemaks, kuni konsistents muutub paksemaks. 
  • Lisa kirsid ja kuumuta, kuni need on sulanud. Seejärel eemalda pott tulelt.
  • Kui liha on valmis, määri see kastmega kokku. Lõika lihast parajad portsjonid ning serveeri koos ahjuköögiviljade ja kastmega.
  • Head isu!
Maitsed.ee