• 3t 45min
  • 8 portsjonit
  • Linnulihatoidud
  • Ahjus, Muu
  • Õhtusöök
Koostisained
 Jõulupart röstsibulatäidise ja ahjupeediga
1 tkJahutatud parti
5 tkPunast sibulat
5 slOliiviõli
1 slValge veini äädikat
4 tkTüümiani oksa
 Suhkurt
 Meresoola
 Musta pipart
100 gParmesani juustu
 Sibulakaste
150 gFariinisuhkrut
400 mlKriek'i ehk kirsiõlut
1 tlHiina viievürtsisegu
 Sidruni mahl
30 gVõid
 Meresoola
 Musta pipart
 Eriti krõbeda naha jaoks:
600 gRapsiõli
 Ahjupeet
 Värsket peeti
 Balsamico-äädikat
 Meresoola
Jõulupardi valmistamisel tuleb jälgida mõnda lihtsat nippi, et piduroog hästi õnnestuks. Rannamõisa toidublogija Kristian Neemela annab nõu, kuidas valmistada pühadeks jõululauale üks maitsev täidetud part.

Üheks olulisemaks punktiks on, et parti tuleks küpsetada madalal kuumusel. Küpseta parti 110 kraadi juures 3 tundi.

Madalal kuumusel küpsetamisest ei piisa, et saada pardile krõbedat nahka. Krõbeda naha saamiseks kuumuta potis õli 195 kraadini ja kasta sellega parti enne serveerimist kuni nahk muutus krõbedaks.

Teine variant krõbeda naha saamiseks oleks ahjus suurema kuumuse juures küpsetamine, sellega saaksime kiiremini ja lihtsamalt krõbeda naha, aga selle juures kannataks liha konsistentsi ja maitse.

Pardi täidise osas on valik piiritu. Näiteks võib teha röstsibulatäidise, milles mängib suurt rolli tummine sibulakaste ja maitsekas parmesan. Seda sibulakastet võib kasutada ka serveerimisel. Teise lisandina võib serveerida ahjus küpsetatud peeti, mis sobib pardi ja sibulakastmega väga hästi kokku.

Kusjuures peedi valmistamine on imelihtne ja maitselt tõeliselt hea!

Valmistamine
  • Valmista kõigepealt pardi täidis. Selleks koori ja puhasta sibulad. Lõika sibulad pikuti keskelt pooleks ja pruunista pannil mõlemalt poolt. 
  • Keera kuumus keskmisele astmele. Lisa juurde 4 sl oliiviõli, 1 sl valgeveiniäädikat ja maitsesta suhkru, tüümiani, soola ning pipraga. Küpseta sibulaid 25 minutit aeg-ajalt neid keerates.
  • Samal ajal kui sibulad küpsevad valmista kastme põhi. Vala kastruli 400 ml Kriek porterit ja 150 g fariinisuhkrut. Vähenda kastet poole võrra vähemaks. 
  • Maitsesta kaste sidrunist pressitud mahla, soola, Hiina viievürtsisegu ja pipraga ning sega sisse 30 g võid. Kui sibulad küpsenud saad sibulakastme täielikult valmis teha. 
  • Pane blendrisse 3 poolikut sibulat ja õllekaste ning blenderda ühtlaseks massiks. Sibulakaste on nüüd valmis.
  • Täidise valmistamisel aseta kaussi ülejäänud 7 poolikut sibulat, vala juurde 3 sl sibulakastet ja 100 g riivitud parmesani ning sega omavahel läbi. Täida sellega pardi sisemus.
  • Määri pardi nahk kastmega kergelt kokku ja küpseta pöördõhuga režiimil 110 kraadi juures kuni 3 tundi. Kui part valmis, siis võta see ahjust välja ja lase 5-10 minutit jahtuda.
  • Kuumuta potis 600 ml õli 195 kraadini. Tõsta part poti kohale, kus on kuum rapsiõli ja kasta parti kuuma õliga, kuni nahk muutub eriti krõbedaks. Serveeri!
  • Pardi kõrvale serveeri ahjupeeti. Pane pestud peet koos koorega ahju 160 kraadi juurde. Küpseta 1 tund. Lase jahtuda ja koori. Lõika peedist suupärased tükid, maitsesta meresoolaga ning serveeri. 
  • Tilguta juurde palsamiäädikat. Imelihtne, kuid samas suurepärane kooslus pardilihaga!

Maitsed.ee