• 1t 30min
  • 6 portsjonit
  • Külmad eelroad/suupisted, Linnulihatoidud
  • Ahjus, Muu, Praetud
  • Lõuna, Õhtusöök
Koostisained
 Prantsusepärane kanagalantiin
 (Bresse) kana
 Võid (82%)
 Oliiviõli
 Kuivanud saia
 Šampinjone
 Sibulat
 Küüslauku
 Riivitud juustu
 Maitseaineid vastavalt soovile
 Ürte vastavalt soovile
Galantiin on ehe Prantsusmaa roog, mis kõige puhtamalt annab edasi selle riigi ja rahvuse absoluutset gastronoomiakirge ja toiduarmastust. Toodud ellu markii de Brancas'e koka poolt, galantiin on lihaga täidetud luustatud kana või kala, vahel ka veiseliha. Täna katsetame galantiini kanast, Bresse kanast.

Galantiini nimi tuleneb sellest, et kuna kana luustamine on suhteliselt keeruline ja oskusi nõudev tegevus, on selline kanaroog alati peoroog ning tänu sellele väga uhkelt alati täidetud ja kaunistatud. Sellest ka nimi - galantne, suursugune. Prantsuse köögile uskumatult omane nii maitselt, olemusel kui välimuselt. Tegelikkuses ei ole aga kana debone või luustmaine üldse midagi keerulist ning õpetusi vaadates on võimalik see juba esimesel korral edukalt läbi viia. Aega peaks, aga varuma.

VAATA LISAKS: Kuidas luustada või debone'da terve kana?

Bresse kana
Prantsusepärane galantiin Bresse kanast.Foto: Karli Saul

Galantiin on arvestades kanaliha suhtelist odavust ja glamuursusetust roog, mis hea kanaliha ülimasse ausse tõtab ning annab sellele linnule veiselihale omase tõsiseltvõetavuse. Tegemist on kuningate toiduga, maitsetega retseptiga. Ning nagu ütleb minu kunstifunktsionärist sõber, kellel kanagalantiin on tihe veinijoomise kõrvane amps, on võimalik vastavalt sisule anda kanale täiesti unikaalseid maitseid ja nägusid.

VAATA LISAKS: Kas maailma kallimast kanast tuleb ka maailma parim puljong?

Bresse kana
Prantsusepärane galantiin Bresse kanast.Foto: Karli Saul

Täpsemalt on võimalik galantiin hoida lihtne ja seda tarbida kas sooja või külma eelroana, samas on võimalik see kana täita näiteks riisi ja ubadega ning anda roale Mehhiko pärimus, samas võib kana täita ka kartuli ja hapude kapsastega ning hea Eesti mõju on saavutatud. Võimalusi on sadu ja kui üks maitsekooslus ei tule välja, saab poest tuua mõne euroga uue kana ja alustada otsast.

NB! Bresse kana eest täname Eesti Kulinaaria Instituuti, kelle kaudu see Eestis rariteetne tooraine Maitsed.ee-ni jõudis. Tänud!

Valmistamine
  • Kõige olulisem selle roa puhul on kana õigesti luustada ehk debone'da. See tähendab oskuslikult lõigata kanast välja kogu luustik nii, et kana jääb terveks. Õpetuse selleks leiad SIIT!
  • Kui kana on luustatud purusta köögikombainis kuivanud sai suuremaks puruks ning prae võis ja õlis kuldseks. Tõsta kõrvale.
  • Haki küüslauk, sibul ja seened ning prae koos maitseainetega võis ühtlaseks. Tõsta kõrvale.
  • Riivi juust ja tõsta kõrvale.
  • Tee kana keskelt lahti, maitsesta ja täida. Maitsesta soola ja pipraga, hõõru enne kana sisusse ka pehmet võid. Lisa kihid: esimene kiht seened, teine kiht juust, kolmas kiht siaapuru. 
  • Nüüd keera kana kokku ning kas õmble või seo nööriga tugevaks. Kana peab jääma kana kujuga. 
  • Tõsta kanagalantiin ahjuvormi, hõõru pealt võiga ja maitsesta.
  • Valmista kana ahjus 170-180 kraadi juures 45 minutit.
  • Lase jahtuda ning lõika viiludeks.
  • Head isu!
Maitsed.ee