Praegugi vältava kümnendi peamisteks toidualasteks märksõnadeks on üleküllus ja äärmused. Kõik me mäletame kümnendi alguse trendi, kus toitu serveeriti ka tippköökides kõigest ja kõigelt muult kui taldrikutest: kiviplaatidelt, toiduks mittemõeldud kaussidest, kruusidest ja kust veel vähegi võimalik oli. Õnneks on normaalne, vana kooli, valge portselantaldrik tagasi. Ood portselanile ...

Siis mandus Eestisse aga maailma kuulsaima, tänaseks küll suletud, restorani El Bulli peakoka Ferran Adria suure kella külge pandud toidumaagia ehk molekulaargastronoomia, kus lillkapsast valmistati maasikaid ja maasikatest kaaviari. Päev oli öö ja põhi oli lõuna … Toidumaagia oma parimas vormis, üllatada sai iga maitse ja serveeringuga. Kahjuks aga suri see trend taas oma enda üleekspluateeriva loomuse tõttu … Seda sai kõikjale ja liiga palju.

ev100 sööki
Priit ToomitsFoto: Ester Vaitmaa

Kolmas dekaadile tooni andev märksõna on veganlus, aga ka fleksitarism, ovotaimetoitlus ja nii edasi. Jälle äärmuslus ja piirangud, seda jälle kõik tervise ja moraali hüvanguks. Kui vaadata viimast kolme dekaadi Eesti gastronoomias tuleb tunnistada pidevate lastehaiguste läbi põdemist, oleme aga teel vaimselt puhtama ja üldse parema toitumise suunas.

ev100 sööki
Foto: Ester Vaitmaa

Täname molekulaargastronoomia hõrgutise serveerimisel Academic Food Lab'i peakokka Priit Toomitsat. Lillkapsast nuudlid ... vau!

Elagu Eesti ja Eesti toit!

VAATA LISAKS:

ev100 sööki
Foto: Ester Vaitmaa

ev100 sööki
Foto: Ester Vaitmaa


ev100 sööki
Foto: Ester Vaitmaa


ev100 sööki
Foto: Ester Vaitmaa
Delfi TV