Seeneaeg on käes ja seened oma kvaliteedi tipul. Lihtsalt kupatamisele võib lisaks proovida ka seente soolamist. Palume ühe külm- ja ühe kuumsoolamisretsepti, vahendab Elukunst.com.

Seente külm- ehk toorsoolamine

Soolamiseks sobivad kaseriisikad, rädiriisikad kuuseriisikad, männiriisikad ja pilvikud. Seened tuleb asetada 5-6 tunniks külma vette. Kuuseriisikaid pole vees hoida vaja, piisab vaid pesemisest. Külmsoolamiseks eelnevalt seeni keetma ei pea. Ettevalmistatud seened tuleb panna kihiti kas savi- või klaaspurki asetades kihtide vahele kas tilli või mustsõstralehti. Lisada soola.

Ühe kilo kaseriisikate, pilvikute, männiriisikate ja rädiriisikate kohta võtta 50 grammi soola, kuid ühe kilo kuuseriisikate kohta võetakse soola vähem 40 grammi. Peale soolamist kaetakse seened marliga või linase riidega, mille peale omakorda asetatakse sobiv kaas. Selleks võib olla kas puust kaas või siis taldrik, mis vabalt mahub seentega täidetud anumasse. Kaanele omakorda asetada vajutis.

Nõmme turul-5
Foto: Tanel Meos

Kui purgis olevad seened on alla vajunud, siis tegevust korrata, lisades anumasse juurde uusi seeni kuni anum saab täis. Tuleb hoolega jälgida, et ei tekiks hallitust. Hallituse ilmnemisel seeni kattev riidetükk või marliriie välja vahetada ja kaas või taldrik pesta. Hiljemalt 5-6 päeva pärast kontrollitakse, kas seentele on tekkinud soolvesi. Juhul kui soolvett on vähe, tuleb seentele asetada raskem vajutis. Seened on tarvitamiskõlbulikud 30 kuni 45 päeva pärast.

Seente kuumsoolamine

Kuumsoolamise jaoks võetakse1 kilo seente kohta 2 spl soola, 1 loorberileht 3 tk terapipart ja nelki, 5 gr tilli ja 2 mustasõstralehte. Kastrulisse kallatakse pool teeklaasitäis vett, lisatakse soola ja vee keema tõustes lisatakse seened. Keetmise ajal tuleb seeni pidevalt liigutada, et need põhja ei kõrbeks.

seeneline
SeenelineFoto: Sven Arbet

Vaht tuleb vahukulbiga ära korjata peale seda lisatakse pipar, loorber ja nelk. Seejärel keedetakse veel 10 kuni 15 min. Seened on valmis, kui nad hakkavad poti põhja vajuma ja soolvesi muutub läbipaistvaks. Läbikeenud seened asetatakse suuremasse kaussi jahtuma. Jahtunud seened pannakse koos soolveega purkidesse ja kaanetatakse. Seened on tarvitamiseks valmis 40 kuni 45 päeva pärast.

Head isu!

Maitsed.ee