Oktoobrikuu ajakirjas Imeline Teadus küsib lugeja Jasper Tenso, miks lähevad viinerid mikrolaineahju äärest katki? Vastus on äärmiselt lihtne.

Lõhkevate viinerite saladuse lahendamiseks, tuleb mõista mikrolaineahju tööpõhimõtet. Ahju soojendav efekt tuleb mikrolainekiirgusest, mis läbib paljusid aineid takistamatult neid soojendamata, peegeldub tagasi metallilt ja neeldub vees ning vett sisaldavates ainetes. Kiirguse toimel hakkavad vee molekulid võnkuma sagedusega 5 miljardit korda sekundis. Seda tehes molekulid hõõrduvad üksteise vastu, millega kaasneb soojuse eraldumine. Kuna igas toiduaines sisaldub mingil määral vett, soojenebki toit üles.

Mikrolainekiirgus suudab tungiga toiduainetesse umbes 2-3 sentimeetri sügavusse, seega soojendab see korraga kogu viinerit. Viineri sisemus soojeneb isegi kiiremini kui viineri pind, sest välisõhk jahutab pinda, sisemuses aga soojus akumuleerub.

Vorstikeste pinda katab enamasti tugevam nahk. Kui viineri sisemuses temperatuur tõuseb ja vesi hakkab aurustuma, tekitades paisumise, siis suureneb sisemusest surve vorstinahale, mis lõpuks rebenedes järele annab. Täpselt samal põhjusel lõppeb toore muna mikrolaineahjus kuumutamine muna plahvatusega, samuti ei maksa seal kuumutada tomatit.

LOE LISAKS:

Maitsed.ee