2016. aastal ilmus Eestis lettidele veel üks säga, seekord Hollandist toodud klaarsäga. See luudeta kala on Hollandi kalakasvatusest pärinev Aafrika kalade angersäga ja vundu ristamisel aretatud liik. Täna valiti sellest kalast toodetud külmsuitsuribad Eesti parimaks toiduaineks 2018. aastal.

Klaarsäga on kvaliteetne puhas kala, mida kasvatatakse väga väikese ökoloogilise jalajäljega Hollandi farmis. Ta sarnaneb välimuselt angersägaga, kuid on ka nähtavaid erinevusi värvuses, uimede kujus ja suuruses. Loe lisaks erinevatest sägadest. Klaarsäga on Aafrikas elavate angersäga ehk Clarias gariepinus ja suurima aafrika säga vundu ehk Heterobranchus longifilis ristand. Kasvanduses lastakse klaarsägal keskmiselt 1,5 kiloseks kosuda. Looduses, kus klaarsäga esineb haruharva ja ainult Aafrikas, kasvab ta isegi kuni 50 kiloseks.

Filee on roosakas-valge mahlase lihaga, kerge ja hõrgu maitsega. Nii mõnigi sööja võib segamini ajada lihaga, kuna kalal säilib ka küpsena tugev koestruktuur. Kala on mõnusalt rasvane – sisaldab 750 mg omega-3 rasvhappeid 100 grammi kohta. Luuvaba filee meeldib lastele, on kerge ja tervislik vanematele, kiire ning lihtne valmistada mitmel moel – praadida, grillida, küpsetada. Vali meelepärane retsept ja proovi järele!

Tootmisprotsessides ja tehnoloogiate valikul pööratakse suurt tähelepanu nii kalade heaolule kui looduse säästmisele. Kalad kasvavad stressivabalt neile sobivaimas vees, ilma ravimiteta, GMO-vabade söötadega, millest 70% on taimset päritolu. Filee valmistatakse paari tunni jooksul farmis koha peal ning jõuab meile värske ja jahutatuna. Vaata lisaks toiteväärtuse ja omaduste kohta.

Maitsed.ee