Mis saaks olla mõnusam, kui otse püügipaigas lõkketulel ning kolmveerand-sajandi-pikkuse kalamehestaažiga õpetaja käe all valmistatud kalasupp? Ja kõike seda keset Venemaa metsikut loodust!

Eelmisel suvel viis kalastusretk mind ja mu sõpru paarkümmend kilomeetrit üle piiri Venemaale, Pihkva oblastisse Petseri rajooni Makarovo külla. Reisimuljeid kogunes kuhjaga ning kalapüügist Vene moodi ja sealsetest saakidest võiks jutustada lõputult. Ent kahtlemata kujunes üheks meeldejäävamaks elamuseks kohalik kalasupp. Kas asi oli nüüd supis või selles, mis supi kõrvale käis, kuid maitse oli sel tõesti jumalik.

Hea kalasupi peamine eeldus on kindlasti värske tooraine, aga meie võõrustaja, 75 aastase staažiga kohaliku kalamehe Nikolai sõnul on sellest veelgi tähtsam hea seltskond ja tühi kõht. Nikolai õpetussõnade saatel ja taktikulbi all valmiski pesuehtne kalasupp Petseri moodi. Leemekese suurepärase maitse põhjal tuleb ära märkida, et täidetud olid kõik õnnestumise eeldused nii tooraine kui ka seltskonna osas.

Nüüd aga kõige tähtsamast! Supi kõrvale murtakse Petseri kandis suurest kohalikust saiapätsist saia ning et maitsebukett oleks lõpuni täiuslik, käib supi alla eelmise aasta õunasaagist ja meest tekkinud metsakohin!

Luu kurku!

Valmistamine
  • Võta aida alt või laena mõnelt kalamehelt kuurits, kutsu paar sõpra appi ning püüdke kala. On garanteeritud, et kuuritsapüük tekitab kõik eeldused tühjaks kõhuks. Ei maksa ka unustada, et tühi kõht omakorda on kõige parem kokk!
  • Kui püük tehtud, tuleb teha lõke jõekaldale ning just nimelt selle sama jõe vesi lõkkel keema ajada.
  • Nüüd on järjekord kalade käes. Ei olegi oluline, mis kala täpsemalt, peaasi, et kala enda püütud on. Nikolai näpunäidete järgi läksid patta kõigepealt suuremad haugitükid, seejuures kindlasti ka pea!
  • Kui haug natukene keenud, lisati väiksem kala, särjed-ahvenad, millel sisikond välja võetud ja suurem soomus maha tõmmatud.
  • Nüüd on saabunud maitseainete aeg, parima maitse tagavad pipar ja sool.
  • Kui pipar ja sool lisatud, jõuab kord kõige tähtsama kätte – supile lisas Nikolai kaks sibulat, terved kooritud mugulad.
  • Supp on valmis siis, kui ka kõige suurematel kalatükkidel liha luude küljest kenasti lahti ja supil kalamaitse juures.

Maitsed.ee