Vahuveiniks nimetatakse veini, mis taotluslikult sisaldab süsihappegaasi. Avatud veinipudelist ning klaasidesse valatud veinist erituv süsihappegaas ongi selle veinikategooria eripäraks.

Vastavalt rahvusvahelistele kokkulepetele võib tootenime champagne kasutada ainult nende vahuveinide puhul, mis on valmistatud Kirde-Prantsusmaal Champagne’i maakonnas traditsioonilisel meetodil Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay viinamarjasortidest.

Itaalia vahuveinid on ühed maailma kuulsamad ning kui küsidagi, millist mulliga veini inimesed peale Champaigne piirkonnaveinide teavad, siis öeldaksegi kohe Prosecco. Aga ... kõik prosecco'd on vahuveinid, kuid kõik Itaalia vahuveinid ei ole prosecco'd. Teeme siis selgeks, mis on mis!

Veinimaailma jaguneb esmalt ja peamiselt piirkondadeks ehk apellatsioonideks, mis piltlikult tähendab, seda, et veine eristatakse tugevalt selle piirkonna järgi, kus nad kasvavad. Kasvupiirkond annab veinidele neile omase maitse, aroomi ja keha, piirkond annab veinile ka tema prominentsuse ja hinna. Itaalia puhul ongi ehk kõige prominentsem veinibränd prosecco, mida tohivad kasutada veininimes vaid mõned Kirde-Itaalia veinipiirkonnad.

Aga ... nagu mainitud ka varem, vahuveine toodetakse ka mujal Itaalias. Ning neid veine siis eristatakse kahe tunnusega - Vino frizzante ja Vino spumante. Mida need sõnaühendid siis tähendavad? P.S. Prosecco'd ise on ka, kas frizzante või spumante. Aga kohe saame tead, mis on mis!

Maitsed.ee