Kuigi kohvikust kohvitopsi pihku haaramine on lihtne ja kiire viis igapäevase kohviannuse saamiseks, võib selline take-away elustiil kiiresti hakata rahakotti pitsitama. Ühekordse kulutusena ei tundu kolm eurot kohvitopsi peale suure summana, ent kuus lisab see toidukorvi hinnale pea poole.

Kui keskmiselt saab ühest kilost kohviubadest 120–140 tassi kohvi, siis 15-eurose kilohinna puhul teeb see 150–200 ml tassi hinnaks veidi üle kümne sendi. Kohvikutest ja kohvipoodidest leiab aga harva take-away kohvi, mille hind on alla kahe euro. Seega kui keskmiselt maksab üks kaasaostetud cappuccino vahemikus 2 – 4 eurot ja kohvisõber ostab igal tööpäeval ühe cappuccino, teeb see kuus kokku summa, mis jääb 40 ja 84 euro vahele. Aastas teeb selline kohvitarbimine kokku ligikaudu 1000 eurot. Konjunktuuriinistituudi andmetel kulub Eesti inimestel aastas toidu peale umbkaudu 3600 eurot, kui sinna lisada aga ka kaasaostetud kohvi peale kuluv summa, hakkab kohvitarbimine paljudele elanikele üle jõu käima.

Eelista kodust kohvi ja termostassi

Kui tuulise ilmaga on soov siiski sooja jooki nautida, võiks eelistada kodus kohvi valmistamist ja soovi korral termosega kaasa võtmist. Kodust kohvi kaasa võttes saad kindel olla, et kohv on valmistatud just endale meelepärasel viisil ja sobivate koostisosadega. Seejuures saad kohvi ise valmistades kindel olla selles, et jook on valmistatud kvaliteetsest kohvist ning lisatud ei ole kunstlikke magusaineid.

Nii saad omakorda kindel olla, et kohv ei hakka mõjutama kehakaalu ega lisa menüüsse üleliigseid kaloreid. Vähemoluline ei ole ka keskkonnategur – ühekordsed kohvitopsid on sageli lamineeritud ning seetõttu ei ole selliseid topse võimalik taaskasutada. Termostass seevastu on oluliselt keskkonnasõbralikum ning tasse leidub erinevate mõõtude ja kujundustega, nii plastmassist, klaasist, roostevabast terasest kui isegi bambusest.

Vali sobiv piim

Meelepärase kohvijoogi valmistamisel sõltub palju piimast. “Piimavahu tekstuur oleneb kõige rohkem piimast, mida kasutatakse,” sõnas barista Helger Aava. “Kuni piimas on valku, vahustuvad kõik piimad hästi, kuid lõpptulemus sõltub ka piima rasvaprotsendist ning pastöroseerimisprotsessist. Kes eelistab tihket piimavahtu, võiks eelistada kõrgema rasvaprotsendiga piima,” täpsustas Aava.

Seega sõltub piima valik tarbija maitse-eelistustest ning konkreetsetest soovidest. “Proovida võib ka taimseid piimasid, mida kasutavad taimetoitlased ja veganid, kuid üha enam ka kõik need, kes soovivad erilisema maitsega jooki – eriti populaarsed on mandlipiim ja sojapiim, viimasel ajal on popiks muutunud metspähklipiim,” sõnas Aava.

Maitsed.ee